Noutăți despre permisul internațional de conducere. Documentul permite șoferilor să șofeze în străinătate

Permisul Internațional de Conducere Sursa foto: Facebook

Permisul internațional de conducere este un document eliberat de autoritățile române care permite șoferilor să conducă în străinătate. Deținătorii acestuia nu mai au nevoie de o traducere legalizată după documentul național.

Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI) poate să emită un astfel de document, începând cu această lună. Până în prezent, acest tip de act necesar șoferilor care călătoresc în străinătate era eliberat de asociația Automobil Club Român.

Noutăți referitoare la permisul internațional de conducere

Începând cu această lună, DGPCI a căpătat încă o atrbuție. Instituția va elibera și permisul internațional de conducere, necesar șoferilor care călătoresc în străinătate. Pentru a obține un astfel de document, șoferii interesați trebuie să se adreseze serviciilor de permise. De asemenea, conform reglementărilor introduse din această lună, vor trebui să achite și o taxă de aproape 50 de lei.

Permisul de conducere internațional se obține în baza unei cereri, a actului de identitate (aflat în termen de valabilitate) și a dovezii plății taxei aferente. Aceste documente pot fi depuse fizic, la sediile serviciilor de permise și înmatriculări de vehicule. De asemenea, actele pot fi transmise și online pe adresa de e-mail permis.international@mai.gov.ro.

De asemenea, taxa necesară obținerii documentului se achită într-un cont de trezorerie înființat special. Valoarea de plată este de 46 de lei și se achită în contul RO87TREZ7015032XXX025704, la Trezoreria Sector 1 pe numele DGPCI, CUI 17686532.

Șofer. Sursa foto: Pixabay

Documentul este eliberat în 30 de zile

Permisul internațional de conducere este emis în termen de cel mult 30 de zile de la primirea cererii. Solicitantul trebuie să indice, în cerere, și adresa la care dorește să fie transmis documentul fizic.

Conform legii, DGPCI expediază actul solicitat la adresa din România pe care titularul a indicat-o. De asemenea, alternativ, acesta poate ridica permisul de conducere internațional și de la sediul serviciului public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor indicat în cerere.

Astfel, autoritățile doresc să vină în întâmpinarea solicitanților și să evite deplasările inutile și timpul pierdut la sediile instituțiilor emitente.

Permise de conducere. Sursa foto: DGPCI/ Facebook

La ce folosește permisul internațional de conducere

Șoferii care doresc să șofeze în străinătate au nevoie de o traducere legalizată a permisului național în mai multe limbi de circulație internațională. Permisul internațional de conducere este recunoscut de toate statele semnatare ale Convenției asupra Traficului Rutier de la Viena din 1968.

Documentul este, de fapt, o traducere în șapte limbi (engleză, franceză, germană, spaniolă, rusă, greacă și arabă) a informațiilor conținute în permisele naționale. Acesta nu înlocuiește actul care atestă dreptul de a conduce un autovehicul, ci este un document complementar.

Astfel, dacă vor să conducă în țări care nu recunosc automat permisul românesc de conducere, șoferii trebuie să aibă la documentul internațional. Acesta are format A6 (148 x 105 mm), cu coperta gri.