Noutate în România. Victimele abuzurilor, o nouă cale prin care pot cere ajutorul autorităților

Abuz. Sursa foto: Dreamstime.com

După abuzurile descoperite în sectorul educației, Executivul va adopta o măsură importantă pentru victime. Astfel, persoanele care s-au confruntat cu situații de acest tip vor putea cere sprijinul autorităților sub protecția anonimatului.

Măsură importantă pentru cei care au trecut prin abuzuri

Joi, aleșii vor adopta o Hotărâre de Guvern care vine în sprijinul victimelor hărțuirii sexuale. În urma acesteia, persoanele care s-au confruntat cu diferite forme de abuz sau hărțuire vor putea depune plângere fără a semna documentul.

Totodată, acestea nu vor mai fi nevoite să își treacă numele pe plângerea înaintată către Poliție. Concret, orice persoană va putea depune plângere pentru hărțuire, fără a fi necesar numele și prenumele acesteia.

Scandalul din Educație, principalul factor

Schimbarea vine în contextul abuzurilor descoperite la SNSPA și Arhitectură. Profesorul și sociologul Alfred Bulai a fost acuzat că ar fi obligat mai multe studente să se dezbrace în fața lui. După mărturiile fostelor sale studente, acesta a fost dat afară din instituția de învățământ superior.

Alfred Bulai. Sursa foto: Facebook

„La articolul 7, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu următorul cuprins următorul conținut: (2* ) Prin derogare de la alineatul (2), victima poate depune o plângere scrisă fără semnătură manuscrisă și dacă aceasta nu conține numele, prenumele, datele de contact ale victimei, ea este examinată și tratată în măsura în care conține indicii de hărțuire pe motive de sex sau hărțuire pe motive de hărțuire de natură morală sau sexuală.”, arată documentul, conform Știripesurse.

Modificări legate de discriminare

Schimbările pe care Executivul le va adopta au legătură și cu discriminarea în câmpul muncii, dar și în sistemul de învățământ. După aceste modificări, instituțiile vor avea noi obligații. Angajatorii sunt obligați să ofere tratament egal femeilor și bărbaților în ceea ce privește securitatea și sănătatea în muncă.

De asemenea, Instituțiile și autoritățile administrației publice centrale și locale, școlile sau universitățile vor avea obligația să stabilească un plan pentru integrarea dimensiunii de gen, precum și pentru combaterea gestionarea hărțuirii și a bullying-ului pe criterii de gen la locul de muncă.

„Modalități de analiză, gestionare și tratare a sesizărilor de cazuri de hărțuire și intimidare pe criterii de gen la locul de muncă, în mediul școlar sau universitar”, mai arată documentul.