Un nou test de salivă, dezvoltat în Israel, poate determina în mai puţin de o secundă dacă o persoană este sau nu infectată cu coronavirus, a anunţat joi cel mai mare centru medical din Israel.
Pacienţii îşi clătesc gura cu o soluţie salină, pe care o scuipă apoi într-o eprubetă care urmează să fie examinată cu un mic dispozitiv spectral care, în termeni simpli, luminează mostra şi analizează reacţia, constatând dacă conţine sau nu COVID-19.
Eli Schwartz, de la Centrul pentru Medicină Geografică şi Boli Tropicale din cadrul Centrului Medical Sheba, a declarat că testul este cu mult mai uşor de făcut decât obişnuitul test PCR utilizat până acum pentru detectarea infecţiei cu coronavirus. „Până acum, avem rezultate promiţătoare cu noua metodă, care va fi mult mai convenabilă şi mult mai ieftină”, a precizat Eli Schwartz.
Centrul medical a declarat că în testele clinice iniţiale, care au fost implicat sute de pacienţi, dispozitivul spectral, bazat pe inteligenţă artificială, a detectat coronavirusul cu o rată de succes de 95%. Expertul în virusologie moleculară de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, Amos Panet, a declarat că ar dori să analizeze mai multe informaţii şi studii comparative cu testele existente, înainte de a ajunge la o concluzie finală.
„Cantitatea de virus prezentă în salivă creşte pe măsură ce pacientul devine din ce în ce mai bolnav, iar marea provocare este detectarea bolii la pacienţii care sunt la graniţă (borderline). Noua metodă va putea deveni un înlocuitor valid al testelor actuale numai atunci când îşi va dovedi superioritatea asupra tehnologiei actuale”, a precizat Amos Panet.
Centrul Medical Sheba, situat în afara Tel Avivului, a dezvoltat noua metodă împreună cu firma israeliană Newsight Imaging şi este în plin proces de obţinere a aprobărilor din partea autorităţilor de reglementare. Fiecare test costă mai puţin de 25 de cenţi, iar dispozitivul spectral ar putea să coste mai puţin de 200 de dolari, potrivit Rador.