Noul şoc petrolier pune lumea în mişcare

Pe fondul scumpirii combustibililor, care a generat valuri de proteste în întreaga lume, guvernanţii caută soluţii. Doar diversificarea surselor de energie ar putea atenua efectele celui de-al treilea şoc petrolier, susţine premierul britanic.

Economia mondială se confruntă, în prezent, cu al treilea mare şoc petrolier din ultimele decenii, iar pentru ieşirea din actuala criză este nevoie de o „strategie globală“, susţine premierul britanic, Gordon Brown.

„Cum fiecare ţară se confruntă cu creşterea preţului petrolului, este de la sine înţeles că un şoc global la această scară necesită soluţii globale“, susţine şeful guvernului de la Londra, într-un editorial publicat ieri de cotidianul „The Guardian“. De aceea, Marea Britanie susţine că strategia globală pentru limitarea efectelor preţului ridicat al petrolului ar trebuie să fie subiectul principal de pe agenda Summitului G8 de peste două luni, din Japonia.

Brown apreciază că, în contextul unei cereri în creştere şi a unei oferte insuficiente, toate ţările trebuie să identifice mijloacele necesare pentru a deveni mai eficiente şi pentru a-şi diversifica sursele de aprovizionare cu energie.

În căutarea unei strategii Potrivit lui Gordon Brown, reducerea dependenţei de petrol este un obiectiv care poate fi atins doar prin sporirea investiţiilor în sursele de energie regenerabile. Scopul guvernului de a face din economia britanică una cu emisii reduse de carbon a devenit nu doar un imperativ ecologic, ci şi o prioritate economică, a subliniat Brown.

Un alt lider european, preşedintele francez Nicolas Sarkozy, şi-a reluat ieri demersurile pe lângă Uniunea Europeană în vederea limitării TVAului pentru produsele petroliere. „Este o propunere, şi înţeleg ca ea să fie studiată înainte de a fi respinsă“, a declarat Sarkozy. Propunerea sa a fost respinsă prompt de comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Joaquin Almunia. Proteste în serie Nemulţumiţi de preţul mare al produselor petroliere, în special de cel al motorinei, pescarii francezi şi camionagiii bulgari şi-au continuat ieri protestele. La rândul lor, pescarii spanioli şi portughezi se pregătesc să intre în grevă pe perioadă nedeterminată, începând de mâine.

Mişcările de protest au luat amploare şi în Indonezia, ţară care a anunţat că se va retrage din OPEC deoarece a devenit importator net de petrol. În Germania, oficiul anticartel a anunţat deschiderea unei anchete pentru a verifica dacă piaţa carburanţilor funcţionează corect. Uşoară scădere Preţul petrolului a coborât ieri, la Bursa londoneză, sub 127 dolari pe baril, continuând evoluţia negativă din ziua precedentă, în urma semnalelor privind posibila reducere a cererii pe piaţa asiatică.

Presiunile asupra cererii de petrol din Statele Unite şi din mai multe ţări dezvoltate s-ar putea extinde şi în Asia, întrucât guvernele din regiune vor să reducă subvenţiile şi să majoreze costul carburanţilor. Analiştii consideră însă că impactul majorărilor de preţuri va fi limitat în statele asiatice mari consumatoare, inclusiv în China.