Noul preşedinte al Germaniei a fost ales, astăzi, de o adunare federală care a aprobat candidatura lui Joachim Gauck, pastor militant pentru drepturile omului în fosta RDG. Alegerea unui nou șef al statului vine după demisia, luna trecută, a președintelui Christian Wulff, grav afectat de un scandal de corupţie şi de acuzaţii de trafic de influenţă.
UPDATE: Norbert Lammert, preşedintele Camerei Inferioare a Parlamentului, Bundestag, a anunţat că Gauck (72 de ani) a obţinut 991 de voturi din cele 1232 din Adunarea Legislativă care alege preşedintele Germaniei. Principalul său contracandidat, jurnalista Beate Klarsfeld, militantă de stânga, activistă antinazistă, a obţinut 126 de voturi. Susţinut de toate partidele Decizia era considerată o formalitate, pe fondul sprijinului ferm al guvernului în favoarea sa şi a unei mari părţi din opoziţie, informează Efe.
Ar fi pentru prima dată în istoria Germaniei când un candidat la şefia statului este susţinut de peste o mie dintre cei 1.240 de membri care compun Adunarea Federală, formată din 620 de deputaţi ai Bundestag (camera inferioară a Parlamentului german) şi tot atâţia delegaţi ai celor 16 legislative regionale.
Gauck se bucură de sprijinul tuturor partidelor: Uniunile creştin-democrate, Partidul Liberal, social-democraţi şi Verzii, fiind criticat doar de partidul stângii radicale, Die Linke, din care fac parte membri ai Partidului Comunist care domina în fosta RDG.
Spre surpriza tuturor, cancelarul german Angela Merkel a renunţat să desemneze un candidat propriu şi a cedat la presiunile opoziţiei şi ale partenerilor liberali la două zile după demisia, în februarie, a fostului şef al statului, creştin-democratul Christian Wulff, relatează Agerpres.
Gauck a devenit popular pentru revolta sa împotriva regimului comunist din fosta RDG, dar mai ales pentru activitatea pe care a depus-o după căderea Zidului Berlinului, ca prim custode al arhivelor Stasi, fosta poliţie politică a RDG.
Previzibila alegere a lui Gauck va marca încă o premieră: Germania va avea, pentru prima dată în istorie, doi lideri care provin din fosta Republică Democrată. Pastorul va avea ca singură contracandidată serioasă pe fosta ”vânătoare de nazişti” Beate Klarsfeld, nominalizată din partea formaţiunii de extremă stângă Die Linke. Însă cu numai 124 de delegaţi în Adunarea Federală, Die Linke şi candidata sa nu au nicio şansă, cu toate că partidul speră să mai smulgă nişte voturi de la alte formaţiuni.