Coaliţia guvernamentală germană şi o mare parte a opoziţiei l-au ales pe Joachim Gauck, 72 de ani, un pastor fost militant pentru drepturile omului în fosta RDG, pentru a fi viitorul preşedinte al republicii, a anunţat, aseară, cancelarul Angela Merkel.
Uniunea creştină (CDU/CSU) a Angelei Merkel şi micul său aliat liberal (FDP), Partidul social democrat (SPD) şi Verzii dispun de o majoritate confortabilă pentru ca Gauck să fie ales, după demisia de vineri a lui Christian Wulff, suspectat de abatere de la îndatoririle de serviciu.
Gauck a fost candidatul SPD şi Verzilor în iunie 2010 împotriva lui Wulff, pe care dna Merkel a ajuns în cele din urmă să îl aleagă. Pastor luteran în fosta Germanie de Est, Gauck s-a bucurat de poziția sa pentru a apăra drepturile omului, iar 1989, după căderea Zidului Berlinului și reunificarea Germaniei, în 1990, a fost ales să conducă centrul federal însărcinat cu examinarea și custodia arhivelor fostei poliții politice secrete (STASI). Această funcție a deținut-o până la finele lui 2000, devenind un simbol al eforturilor germane privind dictatura comunistă. A fost, de asemenea, semnatar al Declarației de la Praga privind Conștiința Europeană și Comunismul, alături de Vaclav Havel, cerând o mai mare conștientizare a crimelor comunismului în Europa și pedepsirea comuniștilor care au comis crime.
Gauck, pe care Merkel l-a calificat ”profesor de democraţie”, se bucură de o mare popularitate în Germania. Noul preşedinte al Republicii Germane urmează să fie ales până în 18 martie de Adunarea Federală compusă din deputaţi ai Bundestagului şi delegaţi ai lumii politice şi societăţii civile, care vor aleşi de parlamentele regionale. Fostul președinte, Christian Wulff, şi-a anunţat, vineri, demisia, pe fondul acuzaţiilor de corupţie şi al traficului de influenţă formulate la adresa sa.