Noul penitenciar din Chișinău, construit după model german. Celule de lux pentru deținuți
- Maria Dima
- 17 martie 2024, 13:27
Noul penitenciar din Chișinău va înlocui Penitenciarul nr.13 și va avea o capacitate de 1. 050 de locuri. Valoarea totală a proiectului este estimată la 75,9 milioane de euro, dintre care 50 de milioane de euro sunt contribuția Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, iar restul banilor vor fi alocați din bugetul de stat.
Noul penitenciar din Chișinău ar urma să fie dat în exploatare până în anul 2028. Informația a fost prezentată de ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, care împreună cu ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, și reprezentanți ai Ministerului de Externe a avut o ședință de lucru cu directorul regional al Oficiului Națiunilor Unite pentru Servicii de Proiect (UNOPS), Tim Lardner.
Condițiile din penitenciar, principala cauză de condamnare a Republicii Moldova la CtEDO
Potrivit Ministerului Justiției, discuțiile au vizat aspecte ce vizează agrearea acordului comun privind managementul construcției noului penitenciar, astfel încât documentul să fie semnat imediat după ratificare în Parlament, și amendamentul numărul 2 la Acordul-cadru de împrumut dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.
Ministrul Justiției a menționat despre importanța deblocării acestui proiect, după mai mulți ani de stagnare. Aceasta și-a exprimat speranța că noul penitenciar va fi construit în termenii stabiliți. „Deja avem elaborat noul mecanism și planul de finalizare, care conține pașii concreți și termenii stabiliți până la darea în exploatare - anul 2028. Noul penitenciar va îmbunătăți considerabil condițiile de detenție. Astfel, vom putea soluționa principala cauză de condamnare a Republicii Moldova la CtEDO”, a mai spus Veronica Mihailov-Moraru, citată de moldpres.md.
Noul penitenciar din Chișinău va avea celule pentru două persoane
Proiectul viitoarei închisori de lângă Chișinău este inspirat dintr-un model german. Alexandru Adam, director adjunct al ANP, spunea, în 2023, că aceasta va fi „o instituție deschisă, spațioasă și aerisită.” Vor exista câteva blocuri și va fi aplicat „un concept concentric de monitorizare”, având o unitate de supraveghere în mijloc. Interiorul va fi spațios și cu spații „generoase” pentru deținuți. Celulele vor fi pentru două persoane și ar urma să aibă circa 12 metri pătrați fiecare, în situația în care normele prevăd un minim de patru metri pătrați per deținut.