Evenimentul Zilei > Politica > Greii din partide părăsesc scena politică
Greii din partide părăsesc scena politică

Greii din partide părăsesc scena politică

Românii vor avea plăcuta sau neplăcuta surpriză ca în noul Parlament, ce va fi ales în decembrie, să nu mai fie figuri cu care s-au obișnuit de ani de zile. Unii au preferat să plece singuri, alții împinși de la spate de DNA sau de liderii de partide

Încrederea în Parlament ca instituție a scăzut de la an la an. Prin urmare, în această campanie, partidele anunță care mai de care oameni noi pe liste. „Dinozaurii” rămân acasă, unii să-și crească nepoții, alții să se ocupe de afaceri.

Sarcina șefi lor de partide a fost ușu rată subs tanțial și de procurorii DNA, care i-au convins” pe unii să renunțe la candidatură.

Cele mai spectaculoase mutări se pare că sunt în tabăra liberalilor, care și-au însușit mesajul președintelui Klaus Iohannis: „Stop și de la capăt”.


FOTO: Puiu Hașotii și Ioan Oltean s-au săturat și ei de politică FOTO: NICU DÎRDÎIACAstfel, președinții de organizații ai PNL au pus pe listele pentru Parlament foarte mulți oameni, care nu au mai fost senatori sau deputați până acum.

Foști președinți de partid și foști miniștri, trași pe tușă

Lista celor care nu vor mai păși la iarnă în Casa Poporului este deschisă de Vasile Blaga. Fostul copreședinte al PNL a renunțat, urmare a problemelor pe care le are în Justiție, nu doar la șefia partidelor, ci și la Senat.

Nici Crin Antonescu nu va mai candida, deși a fost invitat de Alina Gorghiu. „Mi-aş fi dorit tare mult să-l văd activ în politica românească, dar este o opţiune a domniei sale de a rămâne mai pe margine, cu aură de consultant politic”, a explicat Gorghiu.

Un alt parlamentar cu ștate vechi, Mariana Câmpeanu, va spune și ea adio politicii, nemifiind luată în calcul de conducerea PNL, deși a deținut funcția de ministru al Muncii. Nici „bătrânul lup de mare” Mircea Toader va mai reveni în Parlament. Un alt greu care va sta acasă este și ex-ministrul de Interne, senatorul Traian Igaș. Acesta ar fi în conflict cu liderul PNL Arad, Gheorghe Falcă, care nu-l mai susține pentru un nou mandat.

Puiu Hașotti, care ani de zile a tras sforile în Parlament, va elibera și el scaunul de senator. Ioan Oltean s-a săturat și el de politică după ciocnirile cu DNA. Alte nume sonore din PNL care au intrat în dizgrația conducerii partidului sunt: Alin Popoviciu, Dan Marian, Nicolae Vlad Popa sau Mihaela Popa.

Pesediștii, trimiși la pensie

Și la cel mai mare partid din România – PSD vor apărea nume noi pe listele de candidați. Și pe liderul PSD Liviu Dragnea l-au ajutat procurorii să scape de personaje incomode.

Politicieni vechi ca Viorel Hrebenciuc sau Miron Mitrea și-au luat adio de la fotoliile de aleși, aceștia fiind condamnați în instanțe.

În decembrie, românii nu-l vor mai găsi pe liste nici pe Bogdan Niculescu Duvăz, omul care de 26 de ani nu s-a ridicat de pe scaunul din Parlament. Nici dușmanca fumătorilor, Aurelia Cristea, nu va mai prinde un loc de parlamentar.

Liviu Dragnea a tăiat-o de pe liste tocmai pntru că a inițiat controversata lege prin care sa interzis fumatul. Omul care a inventat pensiile speciale ale parlamentarilor – Anghel Stanciunu va mai apărea nici el în Casa Poporului.

Potrivit surselor EVZ, liderul PSD va „rade” toate numele controversate de pe listele pentru Cameră și Senat în acest week-end.

Aruncați prin țară să ajungă-n Parlament

Mulți dintre actualii aleși care vor reveni din decembrie în Parlament, dar cărora le este frică să candideze în Capitală, au dat fuga în organizațiile puternice din țară pentru a fi puși pe liste în speranța că astfel vor mai câștiga un loc de senator sau de deputat. Chiar președinta PNL, Alina Gorghiu, a recurs la un astfel de gest. Ea va candida la Timiș , pe locul de senator lăsat liber de Vasile Blaga. O altă doamnă cu renume în politică ce nu va candida la București este Anca Boagiu. Aceasta se pare că are asigurat primul loc pe lista pentru Senat în Maramureș. Actualul ministru al Transporturilor, Sorin Bușe, va fi cel mai probabil candidat al PNL în Bihor. Un alt nume important liberal care va candida în țară este Lucia Varga, care va avea un loc eligibil la PNL Constanța. La București se va încumeta însă să candideze, potrivit surselor EVZ, Adriana Săftoiu, care va deschide lista pentru Camera Deputaților.