Noul premier din Crimeea a făcut un apel personal la președintele rus Vladimir Putin, sâmbătă, pentru a-i acorda asistență, în contextul informațiilor privind mișcările de trupe ruse ce au loc pe teritoriul peninsulei ucrainene, scrie RIA Novosti.
Kremlinul a anunțat, într-un comunicat anterior, că nu va ignora o solicitare de ajutor. Parlamentul din Crimeea a fost blocat, joi, de bărbați înarmați, care au ridicat pe clădire steagul rus, după cum a scris presa internațională, care a amintit și despre manevrele militare rusești din regiune, inclusiv despre tancurile, transportoarele și elicoptere de atac.
Rusia a insistat că aceste mișcări de trupe din Crimeea sunt permise potrivit acordului încheiat cu Ucraina, în 1997, legat de dreptul de folosire a bazei navale de pe peninsulă.
„Cer președintelui rus Vladimir Putin asistență pentru a păstra pacea și stabilitatea”, a spus Serghei Aksionov, care a fost numit prim-ministru al Crimeei, după un vot în Parlament, joi. Aksionov, care este liderul Partidului Rusia Unită, a anunțat un referendum privind statutul Crimeei în interiorul Ucrainei, în 30 martie.
Forțele locale de securitate includ poliția și armata, care sunt în mod normal comandate de la Kiev și care vor fi temporar transferate sub controlul său, a spus Aksionov. Anunțurile făcute aduc din nou în atenție ideea unei posibile divizări a fostei națiuni membră a URSS, unde un nou guvern se luptă să controleze țara, după alungarea de la putere a lui Viktor Ianukovici, sâmbătă.
Una dintre cele mai mari companii de telecomunicații din Ucraina a anunțat, vineri, că liniile de telefonie și internet dintre Crimeea și restul țării au fost tăiate. Noile autorități de la Kiev au descris ultimele evenimente ca pe o invazie din partea Rusiei, iar președintele interimar Olexander Turcinov a declarat, vineri, că Rusia vrea să provoace un conflict.
Rusia a transferat recent 6.000 de trupe suplimentare în Crimeea, a anunțat ministrul ucrainean al Apărării, sâmbătă, potrivit Reuters. Crimeea se află sub controlul Ucrainei din 1954, dar după căderea URSS a avut statut de republică autonomă, având inclusiv prim-ministru propriu. Circa 60% din populația Crimeei este formată din etnici ruși, restul fiind ucraineni sau tătari din Crimeea. <iframe src="//www.youtube.com/embed/5lSknThQHq4" frameborder="0" height="315" width="560"></iframe>