A doua generaţie a modelului compact Kia cee’d – prezentată la cea mai recentă ediţie a Salonului auto de al Geneva – a fost lansată comercial în România.

Maşina sud-coreeană poate fi comandată la preţuri cuprinse între 14.856 şi 19.701 euro (cu TVA inclusă).

Modelul cu cinci uşi (break-ul nu este încă disponibil la dealerii autohtoni) are 4,31 metri lungime, fiind puţin mai mare decât prima generaţie. Portbagajul are o capacitate minimă de 380 de litri.

În momentul lansării, Kia cee’d este oferit în patru versiuni de motorizare: două alimentate cu benzină (1.4 – 100 CP, 1.6 – 135 CP) şi tot atâtea pe motorină (1.6 – 90 CP, 1.6 – 128 CP).

Indiferent de unitatea aflată sub capotă, o cutie de viteze manuală cu 6+1 rapoarte transmite cuplul motor la puntea faţă.

Maşinile puse în mişcare de unitatea 1.6 GDI – 135 CP au şi opţiunea unei transmisii automate cu dublu ambreiaj şi 6+1 trepte.

Cea mai promptă versiune propusă de noul Kia cee’d este 1.6 – 135 CP (cutie manuală), care are nevoie de 9,9 secunde pentru a prinde „suta” cu start de pe loc. La polul opus se află turbodieselul de 90 CP, căruia îi sunt necesare 13,5 secunde pentru a acoperi intervalul 0-100 km/h.

Situaţie răsturnată în ceea ce priveşte consumul mixt (urban-extraurban): oficial, ambele versiuni alimentate cu motorină ard 4 litri de carburant la o sută de kilometri. Motoarele pe benzină sunt plasate la nivelul 5,8-6 l/100 km.

Iată şi o selecţie a dotărilor oferite de versiunea de bază a compactului sud-coreean: ABS; ESP, HAC (hill assist control), airbaguri (faţă şi laterale), aer condiţionat manual (torpedou cu răcire), radio-CD (MP3, USB, aux), închidere centralizată cu telecomandă, geamuri electrice faţă, volan (comenzi audio) + frână de mână + schimbător de viteze îmbrăcate în piele, scaun şofer cu reglare pe înălţime, coloană de direcţie ajustabilă pe două direcţii, computer de bord, oglnzi electrice, proiectoare ceaţă, roată de rezervă de dimensiuni normale.

Kia cee’d concurează în clasa compactă cu modele precum: Volkswagen Golf, Opel Astra, Ford Focus, Renault Megane, Mazda3, Honda Civic sau Chevrolet Cruze (între altele).

CITEŞTE ŞI:

Noul cee’d, a doua descălecare Kia în clasa Golf | MULTIMEDIA