Premierul liberal olandez Mark Rutte şi-a început azi mandatul anunţând măsuri de austeritate şi de reducere a imigraţiei, dar s-a distanţat de politica anti-islam a extremistului Geert Wilders, al cărui partid susţine din parlament guvernul minoritar.
Noul executiv, format în urma alegerilor din vară de Partidul Liberal (VVD) al lui Rutte şi de creştin-democraţi, nu are o majoritate în parlamentul de la Haga şi este dependent de voturile Partidului Libertăţii (PVV), al populistului Wilders. În schimbul voturilor, guvernul a acceptat să aplice politicile dorite de acesta.
Este vorba în primul rând de reducerea imigraţiei. "Este absolut necesar să înăsprim legile imigraţiei aici în Olanda", a spus azi Rutte, după depunerea jurământului, în faţa reginei Beatrix. "Vom fi deschişi întotdeauna solicitanţilor de azil, care cer în mod corect şi onest ospitalitatea Olandei, dar nu putem accepta un număr atât de mare de imigranţi", a adăugat premierul, citat de AFP.
Şeful guvernului a subliniat totuşi că, în vreme ce este de acord cu Wilders în privinţa imigraţiei, poziţiile lor în privinţa islamului sunt diferite. "Eu nu sunt îngrijorat de islam", a explicat Rutte. "De aceea, PVV nu este în guvern", a adăugat el. Wilders este în prezent judecat pentru incitare la ură rasială şi pentru discriminare faţă de musulmani.
Toleranţa olandeză, corectată
Guvernul Rutte va mai susţine numeroase măsuri propuse de Wilders, printre care interzicerea burqăi, instituirea cursurilor de limbă şi cultură civică olandeză pentru străinii care cer un permis de rezidenţă şi a unei proceduri accelerate de expulzare a imigranţilor condamnaţi pentru infracţiuni.
Executivul urmăreşte de asemenea să pună accent pe lege şi ordine. Acest lucru ar presupune, potrivit publicaţiei Time, întărirea poliţiei şi chiar închiderea coffee-shop-urilor din Amsterdam (unde consumul de marijuana este legal) pentru turiştii străini.
Dincolo de reducerea imigraţiei, noul guvern urmăreşte şi adoptarea unor măsuri de austeritate serioase. Rutte a promis că va reduce cheltuielile bugetare cu 18 miliarde de euro, iar ministrul de finanţe Jan Kees de Jager a confirmat azi hotărârea guvernului în acest sens.
În campania electorală, şeful liberalilor a promis de asemenea reducerea contribuţiei Olandei la bugetul UE, în cadrul discuţiilor care vor începe în curând între statele membre.