Evenimentul Zilei > Actualitate > Noul George Soros, miliardarul Hansjörg Wyss, anchetat în SUA, interesat de pădurile românești
Noul George Soros, miliardarul Hansjörg Wyss, anchetat în SUA, interesat de pădurile românești

Noul George Soros, miliardarul Hansjörg Wyss, anchetat în SUA, interesat de pădurile românești

Miliardarul Hansjörg Wyss este anchetat în SUA pentru că ar fi dat peste patru milioane de dolari organizațiilor pro-democrați la alegerile prezidențiale deși legea nu-i permitea deoarece nu este cetăţean american şi nici rezident permanent.

Misteriosul Hansjörg Wyss este un om de afaceri miliardar și un important donator pentru cauze politice liberale și de mediu din Statele Unite. El este fondatorul și fostul președinte al Synthes SUA, un producător de dispozitive medicale. Fundația sa Wyss are active de peste 2 miliarde de dolari.

Un grup de supraveghere cere o anchetă asupra influenței miliardarului elvețian Hansjörg Wyss în alegerile din SUA, potrivit unei plângeri depuse la Comisia Electorală Federală.

În 2019, ONG-ul Berger Action Fund a trimis 35 de milioane de dolari către Sixteen Thirty Fund. Iar republicanii susțin că este o rețea secretă de finanțare a democraților. Wyss a mai susținut cauzele activiștilor de mediu, și a celor pro-avort, sponsorizând societăți care se ocupă de conservare a naturii, încălzirea globală şi justiție socială.

„Legea interzice cetățenilor străini să contribuie direct sau indirect în campaniile politice”, se arată în copia plângerii, care a fost depusă vineri, relatează  New York Post.

Miliardarul deține o avere de aproximativ 6,6 miliarde de dolari

Printre preocupările sale dincolo de cele legate de business se numără mediul înconjurător și ariile protejate pentru conservarea naturală. În anul 1998, elvețianul a fondat o fundație care îi poartă numele și a donat de atunci peste 1 miliard de dolari, bani destinați diverselor programe.

Conform site-ului retetesivedete.ro, implicarea lui Wyss și a organizației sale se întinde asupra a 15% din suprafața planetei și a 7% din bazinul oceanelor. Și asta în contextul în care, în ultimii ani, tot mai mulți oameni de știință au avertizat că jumătate din planetă ar trebui să fie conservată, pentru ca plantele și animalele să fie salvate de la dispariție.

Sume uriaşe de bani și pentru o fundație din România

Nouă proiecte de conservare conduse local, în 13 țări, care vor primi asistență de 40 de miliarde de dolari. Fundația Conservation Carpathia a României, care conduce eforturile de conservare în Munții Carpați, a fost printre entitățile căreia i-au fost alocate sume importante de bani pentru a-și materializa proiectele. Fundația Wyss fiind cel mai mare donator în proiectul FCC de conservare de păduri.

Fundația Conservation Carpathia deține sau administrează o serie de proprietăți cum ar fi o parte din Piatra Craiului, Izvoarele Dambovitei, Munții Iezer și Păpușa, dar și situl Leaota, pe care îl are în custodie pentru o perioadă de un deceniu.

Potrivit inpolitics, Fundația avea legături politice cu ministrul Mediului din guvernul Cioloș. În capul listei susținătorilor financiari ai Carpathia se află, de 14 ani, miliardarul Wyss și sora sa, urmați de alți afaceriști de mare calibru, cunoscuți ori pentru apetența insuficient explicată pentru cumpărarea de păduri prin lume, ca și pentru businessul prelucrării lemnului. Elvețianul nu donează doar bani fundației Carpathia. Ci și păduri, spune sursa menţionată.