Opinia mea este că actualul preşedinte, domnul Băsescu, nu are niciun fel de legitimitate să mai propună ceva şi că, bineînţeles, noul preşedinte, în decembrie, va propune majorităţii parlamentare, pentru că e nevoie de un vot al Parlamentului, un nou şef de Serviciu de Informaţii Externe”, a declarat, ieri dimineață, premierul Ponta.

Postul lui Meleșcanu n-a fost vacantat 

Potrivit unor surse politice, președintele Traian Băsescu nu poate propune un șef al spionajului românesc. Motivul este unul de natură juridică: Parlamentul nu a vacantat această poziție, după demisia lui Teodor Meleșcanu. Comisia SIE nu s-a întrunit, din lipsă de cvorum, pentru a lua notă de demisie. Din comisie face parte, printre alții, senatorul PSD Ilie Sârbu. Dacă această comisie s-ar fi întrunit, pasul următor era anunțarea demisiei în plenul Parlamentului. Abia ulterior, actualul director adjunct putea prelua atribuțiile de director plin al SIE. În prezent, Silviu Predoiu este doar înlocuitor la comandă. În plus, în absența unei vacantări formale a postului, președintele României nu poate propune un nou comandant al instituției.

Viitorul președinte va numi propria conducere

Actualul șef al statului mai are două motive pentru care, probabil, nu va încerca să-l propună pe înlocuitorul lui Teodor Meleșcanu. În primul rând, Traian Băsescu nu este sigur că poate găsi în actualul Legislativ, dominat de PSD și aliații săi, o majoritate care să-i voteze propunerea. În plus, parlamentarii sunt implicați în campania prezidențială, iar realizarea cvorumului de ședință este tot mai dificilă. În al doilea rând, este greu de găsit o persoană care să își dorească să conducă SIE pentru doar câteva luni. Potrivit unor surse politice, viitorul președinte va schimba, la scurt timp de la preluarea mandatului, șefii serviciilor secrete, așa cum s-a întâmplat de fiecare dată când la palatul Cotroceni a venit un nou președinte. Traian Băsescu i-a schimbat pe șefii serviciilor secrete abia în iulie 2006, după scandalul declanșat de dispariția lui Omar Hayssam.