Damian Drăghici revine la prima iubire

Damian Drăghici revine la prima iubire

Damian Drăghici s-a "reîndrăgostit" de nai şi, după nouă luni de absenţă de pe scena românească - ultima dată a fost cu ocazia concertului de adio cu proiectul Damian&Brothers -, aduce la Sala Palatului, în această seară, de la ora 20.00, un nou proiect, "Jazz in the City", prezentat alături de prieteni de valoare.

În conferinţa de presă susţinută ieri, la Fratelli Espresso Bar, artistul care l-a avut alături pe muzicianul Eddie Daniels( considerat de mulţi drept cel mai important clarinetist al lumii), a vorbit cu pasiune despre nai, instrumentul pe care spune că l-a iubit mereu, despre cât de mult l-a schimbat despărţire de Brothers şi despre prieteni.

"De data asta o să vedeţi un alt Damian, mult mai timid, diferit de cel din perioada Damian & Brothers. Acum sunt mai eu", anunţă artistul, care, odată cu stilul muzical a schimbat şi stilul de viaţă. " Mănânc sănătos, trăiesc sănătos, deoarece cu Brothers ăsta era stilul de viaţă: mâncare, sarmale, ţigări, băutură", spune Damian care, în nici un an, a reuşit să slăbească aproape 50 de kilograme.

Un nou proiect, o veche iubire

Ne puteți urmări și pe Google News

Artistul se declară fericit că s-a întors la nai şi că a reuşit să-şi onoreze promisiunea făcută anul trecut de a-şi prezenta noul proiect în premieră în România. "Trebuie să spun că nu a fost nevoie de cineva care să mă convingă să mă întorc la nai", subliniază Damian. El a luat decizia de a se dedica intrumentului pe care îl iubeşte în clipa în care a simţ că este timpul să facă acest pas şi când a simţit că proiectul Damian& Brothers s-a epuizat "aşa cum simţi că de epuizează o relaţie cu cineva". Când s-a întors la nai ştia că va face jazz, însă nu a crezut că se va "reîndrăgosti", şi a început să repete intens, din dorinţa de perfecţiune, pe care, spune el, a transformat-o pe negândite în obsesie, ajungând chiar să stea închis într-o cameră pentru a repeta câte 12 ore.

Noul album al lui Damian Drăghici, al cărui nume nu a fost încă stabilit, are înregistrate deja 15 piese din totalul de 30 câte se doreşte să cuprindă şi este rodul unor colaborări cu mari artişti de jazz, printre care Eddie Daniels, Randy Braker, Michel Camilo, Bob Mintzer (Yellow Jackets), Russell Ferante (Yellow Jackets), Stanley Clarke, Dave Weckl, Vinnie Colaiuta, Pauhlinio da Costa. "Proiectul meu este un omagiu adus marilor artişti de jazz. Toate piesele sunt reorchestrate şi rearanjate astfel încât, deşi cântate la nai, să fie 100% jazz", a precizat Damian.

"Jazzul este linişte"

Şi pentru Eddie Daniels jazzul are o semnificaţie specială, pentru că, spune clarinetistul, "jazzul este ca o respiraţie lină, completă, care te linişteşte". Cu sânge românesc prin vene - mama sa fiind româncă - Daniels spune că singurul cuvânt românesc pe care îl ştie este "dragă" şi provine din scrisorile pe care le primea mama lui, însă "nu trebuie să înţelegi jazzul ca să îl iubeşti, tot aşa, nu trebuie să înţelegi româneşte ca să iubeşti limba asta", este opinia lui.

Alături de Damian Drăghici şi Eddie Daniels, în această seară, pe scena Sălii Palatului va urca şi vocalista şi pianista Diane Schuur, un vechi discipol al lui Dinah Washington. Aceasta va prezenta publicului din România albumul "Some Other Time".

Cu o carieră de aproape trei decenii, două premii Grammy şi trei nominalizări, Diane Schuur a explorat fiecare colţ al peisajului american muzical de la sfârşitul secolului XX. Damian Drăghici, povestea unui succes românesc

Damian Drăghici, 40 de ani, provine dintr-o familie cu o bogată tradiţie muzicală. În copilărie a cântat la diverse instrumente, dar cel mai aproape de sufletului lui a fost naiul, astfel că, până la 10 ani, câştigase de patru ori la rând Concursul Naţional de Muzică, iar la 14 ani apărea în emisiuni televizate.

În 1988 a cerut viză pentru a pleca din ţară, iar, pentru că aceasta i-a fost refuzată de către regimul comunist, Damian a părăsit România clandestin, în 1989, şi a ajuns în Iugoslavia şi apoi în Grecia. La Atena a fost remarcat de către reprezentanţii colegiului Berklee din Boston, SUA, aşa că, la 18 ani a fost acceptat ca student bursier al acestei prestigioase instituţii."Am mers la Berklee pentru că tot timpul am ştiut că voi face jazz", spune artistul care, după ce a absolvit Magna Cum Laude, a devenit primul muzician din lume licenţiat la nai.

Au urmat colaborări cu muzicieni de jazz renumiţi, dar şi cu alţi artişti pop de renume. Astfel, Damian Drăghici a urcat pe scenă alături de James Brown, Joe Cocker, dar şi de Shaggy, Cyndi Lauper, Zucchero, Gypsy Kings, Roger Hodgson (Supertramp)sau The Pointer Sisters.

Damian Drăghici, supranumit şi "Viteza Luminii", este deţinător al unui premiu Grammy şi al numeroase alte dsitincţii muzicale. Proiectul său, Damian & Brothers, început în 2006, s-a încheiat anul trecut, printr-un concert extraordinar la Sala Palatului.

Noul proiect al muzicianului este unul 100% jazz, fără influenţe din muzica românească şi este prezentat în exclusivitate pentru România. Aproape jumătate dintre piesele concertului din această seară, de la Sala Palatului, vor fi cântate de către artist cu un nai electric, "ultima variantă şi cea mai bună, după ce am mai testat alte aproape 30 de naiuri". Citiţi povestea noului Damian Drăghici, spusă de el însuşi pentru "Evenimentul zilei".