Acordul de încetare a focului, propus de Egipt, a fost acceptat de Israel, dar respins de Hamas, așa că bombardamentele continuă
Egiptul a făcut o propunere pentru încetarea conflictului între Israel și palestinieni și oprirea operațiunilor, dar aripa înarmată a Hamas, care controlează Gaza, a respins inițiativa, pe care o consideră „un act de predare”.
Aproape 200 de victime palestiniene
Oficialii palestinieni spun că cel puțin 192 de oameni au fost uciși în raidurile aeriene israeliene. Atacurile au fost lansate în urmă cu opt zile, pentru a opri militanții Hamas care trăgeau cu rachete asupra Israelului. Cel puțin patru israelieni au fost răniți grav, dar niciunul nu a murit, potrivit autorităților.
Ministerul israelian al Apărării a anunțat că circa 50 de rachete au fost trase, ieri, asupra Israelului în timpul celor șase ore de armistițiu, ieri. Premierul Benjamin Netanyahu avertizase că dacă tirul continuă, Israelul va riposta cu fermitate, ceea ce s-a și întâmplat. Hamas cere ridicarea restricțiilor impuse de Israel și Egipt la granița cu Gaza, înainte de încheierea oricărui acord. Egiptenii au anunțat că nu renunță la eforturile diplomatice, după un singur eșec, dar reluarea ostilităților înseamnă că ofensiva terestră în Gaza este posibilă. Potrivit propunerii egiptenilor, după încetarea focului ar fi urmat o serie de întâlniri la Cairo, cu delegații la nivel înalt din partea celor două părți implicate.
Hamas pune condiții
Surse din Hamas au afirmat, conform presei internaționale, că atacurile vor crește în „ferocitate și intensitate”, dacă Israelul nu eliberează prizonierii și nu cooperează cu Egiptul pentru eliminarea sancțiunilor economice impuse Fâșiei Gaza. SUA au reacționat imediat, au lăudat faptul că Israelul a acceptat încetarea focului și au condamnat ferm acțiunile Hamas, de continuare a atacurilor cu rachete.
Cabinetul de securitate israelian a acceptat propunerea, susținând că dorește să „ofere șansa unei demilitarizări a Fâșiei Gaza - de rachete, proiectile și depozite de muniție - prin mijloace diplomatice”, a explicat Netanyahu. Apoi a adăugat: „Dacă Hamas nu acceptă propunerea de armistițiu, așa cum se pare că va face, Israelul va avea întreaga legitimitate internațională pentru a extinde operațiunea militară, pentru a aduce liniștea”. Acceptarea armistițiului de către Israel a fost o mișcare tactică inteligentă. Dacă s-ar fi pus în practică, Israelul ar fi fost mulțumit, pentru că a distrus depozite de armament pe care Hamas le va înlocui cu greu, consideră analiștii.