Relaţiile dintre SUA şi Rusia sunt grav deteriorate şi viitorul lor este incert în contextul actualelor tensiuni, a declarat, aseară, diplomatul american John Tefft, numit de preşedintele Barack Obama în postul de ambasador al Washingtonului la Moscova.
„Relaţiile noastre cu Rusia se confruntă în prezent cu probleme grave şi viitorul lor este incert”, a declarat Tefft în cadrul unor audieri în Senatul american, în vederea confirmării sale în funcţia de şef al misiunii diplomatice a SUA în Federaţia Rusă, după cum relatează RIA Novosti.
SUA nu vor recunoaşte niciodată anexarea Crimeii şi consideră Rusia responsabilă pentru destabilizarea situaţiei din Ucraina, a mai afirmat viitorul ambasador american la Moscova.
În această situaţie, a subliniat John Tefft, SUA trebuie să continue discuţiile cu Rusia pentru a se asigura că „oficialii şi cetăţenii ruşi înţeleg politica americană, interesele şi valorile sale”.
În acelaşi timp, a mai afirmat Tefft, „pentru a elabora o abordare eficientă şi avizată în această criză, guvernul SUA trebuie să ştie cât se poate de exact ce gândeşte partea rusă, care sunt obiectivele ei şi de ce ruşii adoptă anumite poziţii, chiar dacă noi le considerăm inacceptabile”.
În pofida acestor tensiuni şi a sancţiunilor adoptate de Washington împotriva Moscovei, Teftt a promis, conform aceleiaşi surse, „promovarea intereselor economice ale companiilor americane prezente în Rusia”.
De amintit că Moscova a acceptat, la începutul lunii iulie, numirea noului ambasador al SUA în Rusia în persoana lui John Tefft, un diplomat cunoscut pentru susţinerea afişată a aspiraţiilor prooccidentale în Ucraina şi Georgia, foste republici sovietice unde el a fost şef al misiunii diplomatice americane între anii 2005-2013.
Tefft a fost, totodată, adjunct al ambasadorului american în Rusia în perioada 1996-1999, când la preşedinţia Federaţiei Ruse se afla Boris Elţin.
Numirea sa ca ambasador în Rusia urmează să fie confirmată, în aceste zile, de Senatul american, John Tefft succedându-i astfel lui Michael McFaul, care a părăsit postul în februarie, după doi ani ca şef al misiunii diplomatice americane, perioadă în care şi-a manifestat constant susţinerea faţă de opoziţia rusă, suscitând de fiecare dată critici din partea Kremlinului.