Noua tactică a Rusiei. Amenință cu un dezastru nuclear pentru a forța mâna Ucrainei

Noua tactică a Rusiei. Amenință cu un dezastru nuclear pentru a forța mâna UcraineiCentrala nucleară / sursa foto. Twitter

Potrivit experților militari, ultima tactică a Rusiei este să folosească centrala nucleară de la Zaporojie ca monedă de șantaj, pentru a forța partea ucraineană să se așeze la masa negocierilor. Planul Moscovei ar fi fost pus la punct înainte de invazia în Ucraina, ca alternativă în cazul unei înfrângeri pe frontul de luptă.

Rusia a adoptat o nouă tactică pentru evita o înfrângere militară și pentru a forța Ucraina să se așeze la masa negocierilor. Potrivit generalului-maior, Serhi Savcenko, expert în domeniul militar, armata rusă a început să bombardeze Nikopol, Marganeț și alte localități din zona centralei nucleare de la Zaporojie pentru a provoca o reacție a armatei ucrainene și a da vina apoi pe Kiev pentru atacuri.

Potrivit sursei citate, aceste ultime acțiuni ale Rusiei ar fi de fapt un plan de rezervă pus la punct chiar înainte de invazia în Ucraina. Armata rusă a capturat încă de la începutul războiului Centrala Nucleară de la Zaporojie și o folosește acum ca monedă de șantaj pentru a băga spaima în locuitorii Europei.

„Aceasta este o operațiune hibridă la scară largă, atent planificată, de nivel strategic. Dacă se realizează cu succes, această operațiune poate schimba cursul războiului“, a declarat Serhi Savcenko, citat de Zerkalo Nedeli,

Măsuri de siguranță

Serhi Savcenko susține însă că o explozie nucleară este aproape imposibilă. La Zaporojie se folosește uraniu slab îmbogățit drept combustibil nuclear. Potrivit expertului nu ar suficient uraniu în reactoare pentru genera un dezastru nuclear.

„Distrugerea corpului reactorului prin influență externă este practic imposibilă din cauza construcției structurilor de protecție. Acestea constau dintr-o capsulă metalică de 20 de cm și o carcasă de protecție de un metru și jumătate din beton de înaltă rezistență. În același timp, trebuie luate în considerare și proprietățile de protecție ale structurii exterioare în interiorul căreia se află reactorul“, a mai spus Serhi Savcenko.

Pericolul există

Expertul mai spune că o oprire de urgență a reactorului poate fi periculoasă. Este necesar ca operațiunea de răcire să continue un timp, iar acest lucru este asigurat de sistemul de protecție. Dacă acesta ar fi distrus, atunci s-ar putea ajunge la degajarea de substanțe periculoase.

„În mod constructiv, sunt prevăzute mai multe niveluri de protecție împotriva unei astfel de evoluții a evenimentelor. Dar ele pot fi distruse în mod deliberat și intenționat de către ocupanți.  Totuși, apariția unei situații de urgență și dezvoltarea acesteia necesită timp. Personalul instruit ar avea astfel posibilitatea să evite un accident“, a mai spus expertul.

Planul Rusiei

Serhi Savcenko mai spune că Rusia ar putea urma următorul scenariu: Mai întâi va amenința cu pericolul. Apoi va încerca să provoace un accident care să ducă la eliminarea de substanțe radioactive. Ulterior, Mosocova va cere încetarea ostilităților.

„Escaladarea poate continua până când agresorul își atinge scopul prin șantaj nuclear, pentru a forța Ucraina și partenerii săi occidentali să stea cu el la masa negocierilor. Această opțiune este cea mai probabilă, dar nu inevitabilă“, a mai spus expertul, potrivit adevarul.ro.