NOUA procedură pentru înregistrarea ca plătitor de TVA. IATĂ modificările intrate în vigoare!

NOUA procedură pentru înregistrarea ca plătitor de TVA. IATĂ modificările intrate în vigoare!

Noua procedură privind înregistrarea în scopuri de TVA a fost publicată în Monitorul 0016 din 9 ianuarie 2015. Aceasta se aplica de la data de 1 februarie 2015, anunță consultanții fiscali de la Benta Consult.

Este vorba de Ordinul pentru aprobarea Procedurii de înregistrare a persoanelor impozabile, în vederea utilizării unuia dintre regimurile speciale pentru servicii electronice, de telecomunicaţii, de radiodifuziune sau televiziune, precum şi pentru declararea taxei pe valoarea adăugată, potrivit prevederilor art. 1524 şi art. 1525 din Codul fiscal, în situaţia în care România este stat membru de înregistrare. 

- Prin OpANAF nr. 17/2015, organul fiscal adoptă criteriile pentru condiționarea înregistrării în scopuri de TVA aplicabile de la data de 1 februarie 2015. Cu această ocazie se modifică procedura înregistrării în scopuri de TVA iar actul normativ se aplică pentru următoarele trei situații când se decide înregistrarea în scopuri de TVA:

1. înregistrarea în scopuri de TVA de la înmatricularea persoanei juridice la Registrul  comerțului, când se estimează depășirea plafonului de scutire de 220.000 lei, conform art.  153 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal. În acest caz, aceasta se face în aceeași zi cu depunerea documentației la Registrul comerțului să se depună și la organul fiscal cererea de înregistrare în scopuri de TVA formular 098.

Consultanții atrag atenția că această procedură nu poate fi aplicată, pentru că în ziua înregistrării documentației de înmatriculare la Registrul comerțului societatea nu are personalitate juridică, nu deține un număr de înmatriculare și nici un cod unic de înregistrare, practic nu există. 

2. Înregistrarea în scopuri de TVA prin opțiune ulterior înmatriculării societății, chiar dacă nu se atinge plafonul ce obligă la înregistrarea în scopuri de TVA, conform art. 153 alin. 

(1) lit. c) din Codul fiscal. Ulterior înmatriculării la Registrul comerțului, o societate ce  desfășoară activități economice și nu este înregistrată în scopuri de TVA are dreptul să  solicite înregistrarea în scopuri de TVA prin opțiune chiar dacă nu atinge plafonul ce obligă la înregistrarea în scopuri de TVA. În acest sens, când dorește să se înregistreze în scopuri de TVA, va depune la organul fiscal competent declarația de mențiuni formular 010.

3. Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA al căror cod de înregistrare în  scopuri de TVA a fost anulat din oficiu de către autoritățile fiscale se pot înregistra în  scopuri de TVA după eliminarea neconformităților. În acest sens, aceste persoane ce se  reînregistrează în scopuri de TVA depun la organul fiscal competent formularul 099.

• Criteriile pe care le vor avea în vedere autoritățile fiscale când permit înregistrarea în  scopuri de TVA sunt:

a. persoana juridică nu are interdicție de a desfășura activități economice în spațiul  destinat sediului social sau în spațiul aferent sediilor secundare;

b. niciunul dintre administratori și/sau asociații persoanei cu răspundere limitată și nici  societatea însăși nu înregistrează în cazierul fiscal infracțiuni împotriva legislației financiar-contabile și fiscale;

c. în urma unei evaluări rezultă intenția și capacitatea persoanei juridice de a desfășura  activități economice.

- Justificarea înregistrării în condițiile tehnico-economice se va efectua prin completarea  declarației pe propria răspundere formular 088 ce va fi regăsit în perioada următoare în  legislație.

În funcție de aceste criterii sunt posibile 3 situații:

- dacă persoana impozabilă îndeplinește condițiile, organul fiscal competent emite decizia de înregistrare în scopuri de TVA;

- când nu sunt îndeplinite condițiile, cererea persoanei impozabile este respinsă,  motivându-se cauzele;

- când persoana impozabilă îndeplinește parțial criteriile de reevaluare, persoană impozabilă prin reprezentantul legal este invitată la sediul organului fiscal, în scopul evaluării finale.

În funcție de situații concrete și de clarificările aduse, procedura stabilită de actul normativ permite atât înregistrarea în scopuri de TVA ca urmare a clarificărilor aduse cât și declanșarea unor inspecții efectuate de Direcția Antifraudă dacă informațiile furnizate de către persoana impozabilă sunt incorecte, false sau tendențioase.

În funcție de toate aceste situații, decizia de emitere sau respingere a cererii de înregistrare în scopuri de TVA se va realiza într-un termen de la o zi lucrătoare, când există o documentație completă și corectă, până la 30 zile lucrătoare, când se necesită verificări și clarificări suplimentare.

Procedura adoptată prin OpANAF nr. 4023/2014 se adresează atât persoanelor impozabile nestabilite în Uniunea Europeană cât și persoanelor impozabile din Comunitate ce și-au stabilit sediul activității în România și au ca obiect de activitate serviciile electronice, de telecomunicații, radiodifuziune sau televiziune. Când aceste persoane sunt în situația de a fi obligate la aplicarea procedurii, trebuie să îndeplinească următoarele două aspecte fundamentale:

- depune în format electronic o declarație de începere a activității;

- după prestarea de servicii către diverși clienți persoane neimpozabile din mai multe state membre, când va colecta TVA cu procentul valabil în fiecare stat membru în care este situat clientul, are obligația să depună declarația specială de TVA pentru fiecare trimestru calendaristic, în termen de 20 zile de la încheierea acestuia.