Baza aeriană de la Shayrat, lovită joi noaptea de rachetele americane, ar fi din nou operațională, potrivit unor observatori pentru drepturile omului din Siria.
Mai multe avioane de luptă ar fi fost văzute decolând de pe baza aeriană de la Shayrat, potrivit unor observatori pentru drepturile omului din Siria, iar un film în care se vede un aparat Sukhoi SU-22 decolând de pe aerodromul lovit de 59 de rachete Tomahawk a fost distribuit pe internet, potrivit foreignpolicy.com.
Informațiile nu sunt confirmate oficial de nicio parte, dar ar putea însemna că atacul Statelor Unite asupra bazei aeriene de pe care se crede că au decolat avioanele ce au comis odiosul atac cu arme chimice de marți nu a fost tocmai un succes, așa cum s-a anunțat inițial, comentează autorii materialului. Mai ales că scopul principal al atacului era să facă baza inoperabilă.
Baza ar fi fost utilizată vineri seară, la mai puțin de 24 de ore de la atacul de pedepsire decis de liderul de la Casa Albă, Donald Trump, pentru a transmite un mesaj regimului Assad, considerat vinovat de măcelărirea propriei populații. În atacul de marți asupra orașului Khan Sheikhoun și-au pierdut viața peste 80 de persoane, printre care 30 de copii și 20 de femei.
Sfidarea Siriei față de Statele Unite ar însemna că Washingtonul nu areîncă o strategie limpede cu privire la regimul criminal Assad, iar dictatorul de la Damasc știe asta. Cu toate acestea, lovitura de joi noaptea nu este considerată o schimbare definitivă a politicii american în Siria, ci mai curând o reacție față de folosirea de arme interzise, cum sunt cele chimice, pe fondul temerilor că aceste arme murdare ar putea fi folosite în atacuri teroriste, inclusiv contra SUA.
Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a explicat că Washingtonul nu tolerează măcelărirea civililor de către disctatorul de la Damasc cu arme chimice și că noi lovituri asupra facilităților militare siriene nu sunt deloc excluse. Oficial de la Casa Albă și-au exprimat însă speranța că acest atac l-ar putea face pe Assad să se răzgândească, fiind prima dată când SUA intervine direct cu forțe armate contra sa.
Deocamdată, multe voci din Congresul american deplâng lipsa unei strategii de rezolvare a conflictului vechi de șase ani din Siria. Dar deplasarea în zonă a unor trupe și echipamente suplimentare, după mai puțin de trei luni de când se află în exercitarea funcției actualul președinte poate fi un semnal încurajator pentru aceștia, iar atacul de joi noaptea le-a dat speranțe.