Pensiile românilor vor fi stabilite după o nouă lege, începând cu anul viitor, conform noului proiect de lege propus de PSD și PNL. Actul normativ vine cu o serie de prevederi care, în viziunea autorilor, sunt de natură să reducă inechitățile din sistem.
Pensiile românilor vor fi stabilite după noi criterii și reguli, începând cu anul viitor. În primul rând, vârsta standard de pensionare va fi de 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Atingerea acestei vârste se va realiza prin creșterea eșalonată a vârstelor standard de pensionare. Măsura este prevăzută în proiectul de Lege privind sistemul public ce va reglementa pensiile românilor. Actual normativ a fost publicat marţi seara pe site-ul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS).
Pensia pentru limită de vârstă va fi plătită persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard şi stagiul minim de cotizare. Acestea pot opta pentru menţinerea în activitate, anual, cu acordul angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.
Proiectul mai prevede că stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Stagiul complet este de 35 de ani. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea sa eşalonată.
„Începând cu data finalizării eşalonării prevăzute în anexa 5 la lege, stagiul minim de cotizare, stagiul complet de cotizare şi vârsta standard de pensionare, prevăzute de prezenta lege sunt majorate în funcţie de evoluţia speranţei de viaţă din România, la un interval de maxim 3 ani.
În situaţia în care se constată o evoluţie pozitivă a speranţei de viaţă, Guvernul va lua măsuri de modificare a stagiului minim de cotizare, stagiului complet de cotizare şi a vârstei standard de pensionare cu jumătate din perioada de creştere a speranţei de viaţă”, se menţionează în proiect.
Pensiile românilor în viziunea PSD
Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare şi care au născut şi crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei de pensionare. Astfel se vor aplica reduceri la stagiul de cotizare, pentru pensiile românilor după cum urmează:
- 6 luni pentru un copil născut şi crescut;
- un an pentru doi copi;
- un an şi şase luni pentru trei copi;
- doi ani pentru patru copii;
- doi ani şi jumătate pentru cinci copii;
- trei ani pentru şase copii;
- trei ani şi jumătate pentru şapte copii şi peste.
- Reducerea vârstei de pensionare se aplică şi în cazul copiilor adoptaţi şi crescuţi pe o perioadă de cel puţin 13 ani.
Proiectul de lege cuprinde reglementări privind condiţiile de reducere a vârstei standard de pensionare pentru mai multe situații:
- activitate desfăşurată în fostele grupe I şi II de muncă;
- condiţii speciale/condiţii deosebite de muncă;
- persoanele cu handicap;
- pensia anticipată.
Reducerea stagiului de cotizare pentru persoanele cu handicap
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare. Pensiile românilor vor fi afectate de aceste prevederi. Reducerile se aplică în funcție de gradul de handicap, dovedit cu certificat justificativ, după cum urmează:
15 ani, dacă au realizat, în condiţii de handicap grav, cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare;
10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiţii de handicap accentuat, un stagiu de cotizare contributiv de cel puţin 20 de ani;
10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiţii de handicap mediu, stagiul complet de cotizare.
Detalii despre pensia anticipată
Pensia anticipată se acordă cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare. Este plătită persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv, dar și celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 5 ani.
La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele în care persoana a beneficiat de pensie de invaliditate ori a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar şi a satisfăcut serviciul militar.
„Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare”, prevede Nota de fundamentare.
Cum se acordă pensia de invalididate
Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care au realizat stagii de cotizare în sistemul public de pensii. Este vorba despre persoanele care nu au împlinit vârsta standard de pensionare şi care au capacitatea de muncă diminuată din diferite motive. Pensiile românilor vor fi stabilite în funcție de:
- accidentele de muncă şi bolilor profesionale, constatate conform legii;
- alte boli şi accidente care nu au legătură cu munca;
- accidentele de muncă şi bolilor profesionale survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale, în cazul elevilor, ucenicilor şi studenţilor.
Prevederi legate de pensia de invaliditate
Pensionarii de invaliditate încadraţi în gradul I au dreptul și la o indemnizaţie pentru însoţitor. Aceasta reprezintă 50% din valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Calculul, pentru pensiile românilor se va face în funcție de salariul aferent lunii în care se face plata.
„Pensia de invaliditate este o categorie de pensie care nu se acordă definitiv, aceasta fiind condiţionată de afectarea temporară a capacităţii de muncă a persoanei. Ca urmare, la ivirea riscului invalidităţii, se acordă o pensie de invaliditate supusă unor verificări permanente pentru a se constata dacă măsurile recuperatorii aplicate au determinat recuperarea capacităţii de muncă, iar persoana îşi poate relua activitate”, se arat în proiectul de act normativ.
Conform sursei citate, dat fiind că pe timpul acordării pensiei de invalididate nu se realizează stagii de cotizare în sistemul public, nu se poate opta pentru o categorie de pensie condiționată de aceste criterii.
„Pentru orice grad de invaliditate, în funcţie de natura afectării capacităţii de muncă şi tipul raportului de muncă, capacitatea de muncă poate fi considerată păstrată pentru anumite activităţi profesionale, la propunerea medicului expert” se mai precizează în document.
Pensiile românilor văzute de guvern
Principalele aspecte urmărite de noul proiect vizează asigurarea unui „sistem de pensii sustenabil”. În noua legislație va fi inclusă o formulă de calcul bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, potrivit principiului contributivităţii. De asemenea, va fi introdus un mecanism de indexare a pensiilor corelat cu realităţile economice.
Cheltuielile cu pensiile se vor concentra pe menţinerea ca pondere în valoarea totală a PIB-ului. Astfel, indicatorul de sustenabilitate pe termen mediu şi lung să mențină un risc scăzut.
Proiectul de lege mai urmăreşte întărirea principiului contributivităţii. Cuantumul pensiei va reflecta activitatea profesională şi contribuţia la sistemul public de pensii, în raport de veniturile realizate de asigurat.
„Aplicarea formulei de calcul doar pentru noii pensionari nu reprezintă o opţiune, deoarece excluderea de la aplicarea noii formule a pensiilor aflate în plată ar reprezenta o nouă inechitate, ceea ce ar genera noi nemulţumiri şi, pe cale de consecinţă, obţinerea drepturilor în instanţă”, se subliniază în expunerea de motive a proiectului.
Proiectul are în vedere identificarea de soluţii privind pensiile românilor pentru asigurarea unui nivel adecvat şi echitabil pentru toţi beneficiarii.