Noua lege aduce impozite pentru mulți pensionari

Pensionari. Sursa foto: Arhiva EVZ

Noua lege a pensiilor va aduce bani în plus vârstnicilor, însă va schimba și plafonul de impozitare. Modificările ar urma să intre în vigoare tot de la 1 septembrie.

Noua lege a pensiilor schimbă plafonul de impozitare

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni că, începând cu 1 septembrie, odată cu intrarea în vigoare a legii pensiilor și recalcularea acestora, se va ajusta și plafonul peste care se impozitează pensiile. Pragul actual de impozitare a pensiilor este de 2.000 de lei.

Invitat la Realitatea Plus, Marcel Ciolacu a fost întrebat dacă s-a efectuat o analiză cu privire la impozitarea pensiilor care depășesc suma de 2.000 de lei și dacă aceste pensii vor mai fi supuse impozitului.

„La un moment dat cineva a decis, pe anumiţi indicatori presupun, ca peste plafonul de 2.000 să fie o impozitare. Între timp ştim foarte bine că nivelul de trai s-a scumpit, au existat anumite indexări, deci, cu alte cuvinte, trebuie să existe o corecţie şi la plafon astfel încât raportarea la puterea de cumpărare a celor 2.000 de lei... Trebuie să faci o nouă raportare, să vezi care este nominal pragul de unde începe să crească. E normal să o facem concomitent cu recalcularea pensiilor modificarea acestui prag”, a spus Marcel Ciolacu.

În prezent, pensiile sub 2.000 de lei sunt scutite de impozitare. Impozitul este de 10% din diferența care depășește suma de 2.000 de lei. De exemplu, pentru o pensie de 2.800 de lei, impozitul aplicat ar fi de 80 de lei.

Sursa foto: Pixabay

Ce pensii nu se vor mări din septembrie

Cu toate că noua lege a pensiilor prevede mărirea acestora, premierul a anunțat la același post de televiziune că sunt categorii de pensii care nu vor fi mărite.

„Am mărit pensiile. De când am intrat la guvernare. Am venit la 1 ianuarie cu indicele de inflație, cum e  legea. De la 1 septembrie intră noua lege. O să fie pensii mari, care nu vor avea mărire.

Așa a fost gândită legea, cu CE. Și pensiile mici (n. r.. o să crească), ca să ieșim din acel risc de sărăcie, că eram pe locul II în Europa. Sunt bani de pensii. Categoric!”, a explicat premierul Marcel Ciolacu, la Realitatea Plus.

Potrivit declarațiilor sale, statul român este în măsură să își respecte angajamentele privind pensiile, iar în viitorul imediat, actualul ministru al Finanțelor se pregătește să inițieze negocieri pentru un nou acord cu Comisia Europeană, cu o durată de șapte ani.

„Eu nu am exagerat cu nimic. Nu am distrus România.  România își permite această recalculare a pensiilor”, a mai punctat prim-ministrul.

Peste trei milioane de pensionari vor beneficia de noua lege a pensiilor

Daniel Baciu, directorul Casei de Pensii, a declarat că peste trei milioane de pensionari vor beneficia de aceste ajustări, datorită introducerii punctelor de stabilitate de noua lege a pensiilor. Persoanele care au contribuit timp de peste 40 de ani vor experimenta creșteri de până la 80-90%.

Numeroși pensionari care sunt actualmente în categorii ce primesc indemnizații sociale vor ieși din această situație.

„Începând din luna iunie, începem și procesul de tipărire și ulterior de distribuire a noilor decizii de pensionare, astfel încât de la 1 septembrie oamenii să știe exact care este noul cuantum al pensiei în urma recalculării prevăzute de noua lege a pensiilor”, a explicat șeful Casei de Pensii.