Noua lege a salarizării. Bugetarii vor primi un venit fix și unul variabil

Noua lege a salarizării. Bugetarii vor primi un venit fix și unul variabil Sursa foto: arhiva EVZ

Bugetarii vor avea parte de o remunerație stabilă și una variabilă, în funcție de performanță, potrivit noii legi a salarizării, menționează Simona Bucura-Oprescu.

Această schimbare, deși are potențialul de a recompensa performanța, ridică și riscul de a pierde unele sporuri, constituind astfel o măsură cu implicații complexe.

Bugetarii vor primi sporurile în funcție de performanță

Potrivit ministrului Muncii, salariul angajaților din sectorul public va avea două componente distincte: una fixă și una variabilă.

Partea variabilă va include sporurile, iar nivelul acestei componente ar putea să varieze în funcție de performanța individuală a angajatului în luna respectivă.

Ne puteți urmări și pe Google News

La fiecare venit al unui angajat din sistemul public vom avea salariu brut de încadrare, vom avea sporurile pe care le obține datorită locului unde își desfășoară munca (ca și acum), fiindcă acele sporuri sunt date de condițiile unde își desfășoară locul de muncă.

Adică dacă avem un medic, urgentist sau ATI, sporul provine de la faptul că acelea sunt condițiile de muncă pe care le are”, a declarat Simona Bucura-Oprescu despre ce sporuri și salarii vor primi bugetarii.

Bugetarii

Sursa foto: Arhiva EVZ

Sporurile trebuie să se încadreze într-o anumită limită

Conform ministrului, sporurile pe care le vor primi bugetarii constituie o altă parte a salariului, însă acestea trebuie să reprezinte cel mult 20% din totalul cheltuielilor. În plus, se va introduce o componentă de bonus pentru performanță, care va fi acordată angajaților care îndeplinesc anumite criterii.

„Aceste criterii vor fi stabilite prin lege la nivel general și apoi de fiecare ordonator de credit”, a spus ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, joi, la Antena 3 CNN.

Bugetarii

Sursa foto: Dreamstime.com

Bugetarii României. Cei mai mulți sunt la Ministerul Educației

Conform celor mai recente date furnizate de Ministerul Finanțelor, numărul angajaților la stat a înregistrat o creștere în ultimul an. În luna decembrie 2023, numărul total al posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice din România a fost de 1.292.559, înregistrând o creștere de 13.564 comparativ cu ianuarie 2023.

Dintre acestea, aproximativ 64% sunt în administrația publică centrală.

Bugetarii cei mai mulți lucrează în instituţii finanţate integral de la bugetul de stat.