Evenimentul Zilei > Social > Noua gardă de la primărie: masoni, „băieţi deştepţi“ şi puţin Bobic
Noua gardă de la primărie: masoni, „băieţi deştepţi“ şi puţin Bobic

Noua gardă de la primărie: masoni, „băieţi deştepţi“ şi puţin Bobic

Trei dintre consilierii personali ai primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, provin din cercuri politice şi de afaceri controversate şi au început să facă ordine în primărie.

Victoria lui Sorin Oprescu în alegerile pentru Primă ria Capitalei a însemnat şi o victorie personală pentru membrii fostului său staff electoral. Noul edil i-a „preluat“ la primărie pe majoritatea celor care l-au ajutat în campanie. Înainte de a deveni „oamenii lui Oprescu“, aceştia au gravitat, ani întregi, în preajma unor cercuri politice şi de business, dintre care cel mai cunoscut este cel al afaceristului Costel Bobic, unul dintre principalii susţinători ai campaniei Doctorului.
 
Zilele acestea, cea mai mare parte din fosta echipă de campanie se pregăteşte să înlocuiască vechea gardă a lui Traian Băsescu şi Adriean Videanu din Direcţiile Primăriei Generale, adică din birourile în care o ştampilă pusă la timp poate aduce profituri de milioane de euro. Iar cele mai „grele“ nume din echipă – Adrian Thiess, Victor Dumitriu şi Radu Negrei – par deja obişnuiţi atât cu afacerile de milioane, cât şi cu politica la nivel înalt.

Thiess – Fratele Mason SRL

Cel mai controversat personaj din „echipa Oprescu“ este Adrian Thiess. Apariţia sa în preajma lui Oprescu a ridicat destule semne de întrebare încă din campania electorală, dat fiind faptul că acesta este şi membru PDL – calitate care l-ar fi plasat, în mod logic, în cealaltă tabără, a lui Vasile Blaga. Un amănunt interesant este că o firmă a lui Adrian Thiess se numeşte „Mason Brothers Investment SRL“ („Fraţii Masoni Investiţii SRL“).
 
În campanie, „fişa de post“ a lui Adrian Thiess a cuprins, între altele, şi colectarea de fonduri. Surse din apropierea staffului electoral ne-au declarat că el a generat numeroase discuţii în momentul în care i-ar fi indicat unuia dintre sponsori numărul de cont al unui offshore, în locul celui oficial de campanie în care ar fi fost normal să intre cei 150.000 de euro pe care finanţatorul îi promisese.

Una dintre primele întâlniri ale lui Thiess în primărie a fost cu şeful Direcţiei Investiţii, Bogdan Şoşoacă. Potrivit surselor noastre, Thiess i-ar fi cerut funcţionarului cu vechime de 12 ani în post un raport despre activitatea din ultimii 5 ani. Şoşoacă, om cu legături vechi în lumea politică şi văr primar cu fostul şef al SIE Cătălin Harnagea, l-ar fi invitat să ia loc, după care i-a răspuns într-un fel care l-a lăsat fără replică: cu o înjurătură.

Negrei: „N-am văzut, n-am cunoscut“

Radu Negrei (dreapta), în prezent consilier personal al primarului Oprescu, are o relaţie strânsă cu familia Bobic: potrivit unor surse apropiate afaceristului, cei doi se cunosc încă din copilărie, pe care şi-au petrecut-o ca vecini pe strada Petru Groza din Focşani. Cu Sorin Oprescu a devenit apropiat în timpul facultăţii, cei doi fiind colegi de grupă. Negrei s-a ţinut şi el departe de Doctor până la momentul campaniei, dar a avut pe cineva în permanenţă în apropierea acestuia: fiul său, Cristian Negrei, a fost angajat la cabinetul senatorial al lui Sorin Oprescu. În schimb, tatăl a fost unul dintre colaboratorii cei mai apropiaţi ai fostului preşedinte Emil Constantinescu. La începutul campaniei electorale, Radu Negrei şi-a oferit voluntar serviciile.
 
Contactat de „Evenimentul zilei“, Negrei a susţinut că toată copilăria petrecută pe aceeaşi stradă nu a fost de ajuns pentru a-l cunoaşte pe Bobic: „Ni vu, ni connu (n-am văzut, n-am cunoscut). Este adevărat că am copilărit în Focşani, pe strada Petru Groza. Eu stăteam la numărul 10. La ce număr ziceţi că stătea domnul Bobic? La 22? A, era în capătul celălalt al străzii! Habar n-aveam că am fost vecini!“

Radu Negrei, consilier al lui Sorin Oprescu: "Este adevărat că am copilărit în Focşani, pe strada Petru Groza. Eu stăteam la numărul 10. La ce număr ziceţi că stătea domnul Bobic? La 22? A, era în capătul celălalt al străzii! Habar n-aveam că am fost vecini! "

Dumitriu se antrenează pentru campania lui Năstase

Victor Dumitriu, şeful de campanie al lui Oprescu, evaluează, zilele acestea, activitatea Direcţiei de Buget-Finanţe din primărie. Înainte de a se apropia de Sorin Oprescu, Dumitriu a avut drept „a doua casă“ Palatul Victoria: a fost secretar de stat în trei guverne: Văcăroiu, Stolojan şi Năstase. În 2001, el a înfiinţat Agenţia pentru Investiţii Străine, după care a fost secretar de stat la APAPS, responsabil cu post-privatizarea şi relaţia cu parlamentul şi sindicatele. După înfrângerea PSD în alegeri, Dumitriu a început să lucreze pe cont propriu în domeniul consultanţei, unul dintre clienţii săi fiind firma Buzzman Industries, înfiinţată de controversatul afacerist Bogdan Buzăianu, unul dintre „băieţii deştepţi“ de pe piaţa energiei. „Ştiu că a avut şi domnul Buzăianu o legătură, dar când am venit eu la firmă fusese preluată de nişte ciprioţi. Îl cunosc personal pe domnul Buzăianu, dar nu l-am văzut prin firmă câtă vreme am lucrat eu cu ei“, spune Dumitriu.

Surse din stafful de campanie al lui Oprescu ne-au povestit că în perioada electorală Dumitriu i-a anunţat, mai în glumă, mai în serios, că el, de fapt, se antrenează pentru campania prezidenţială, în care şi-ar dori să-l consilieze pe Adrian Năstase. Dumitriu confirmă şi spune că este gata să ia gluma în serios: „Chiar mi-ar plăcea să lucrez pentru domnul Năstase la prezidenţiale“.

FRĂŢIA CONSILIERULUI

Thiess: „Da, sunt mason!“

EVZ: De ce v-aţi numit una dintre firme Mason Brothers Investment?
Adrian Thiess:
Ei, fiecare îşi denumeşte firma cum crede de cuviinţă, nu?

Sunteţi mason?
Da, sunt mason. În ritul de York şi în cel scoţian.

Este adevărat că în campanie i-aţi indicat unui posibil sponsor numărul de cont al unui offshore, în loc de contul oficial de campanie?
Nu m-am ocupat de sponsori. Ştiu eu de unde pleacă minciunile astea, pentru că noi, în campanie, am avut de luptat nu doar cu adversarii politici, ci şi cu oameni din propria noastră echipă. Nu vreau să spun mai multe.
 
Dar v-aţi întâlnit, totuşi, cu vreun sponsor căruia să-i fi dat contul de la offshore?
Astea sunt speculaţii. Nu vreau să comentez mai mult.

Cu domnul Şoşoacă de la Direcţia Investiţii v-aţi întâlnit?

Da, zilele trecute. L-am rugat să facă un raport de activitate.

Este adevărat că v-a înjurat?
Nu, cum să-şi permită cineva să facă asta? A fost foarte cooperant.

Doriţi să preluaţi dumneavoastră Direcţia Investiţii?
Nu, nu doresc nicio funcţie la primărie.

Este adevărat că sunteţi partener de afaceri cu doamna Cătălina Bobic?
Nu, eu nu-l cunosc nici pe domnul Bobic, nici pe fiica lui.

Doamna Cătălina Bobic este acţionar într-o firmă, Otto Star SRL, care, potrivit informaţiilor noastre, ar fi partenerul Otto, firmă pe care dumneavoastră o reprezentaţi.

Da, eu, prin firma Adra Retail, din care deţin 99%, sunt reprezentantul exclusiv al Otto în România. Dar, din câte ştiu, nu avem nicio legătură cu Otto Star. E adevărat că există un proiect de dezvoltare al Otto în România şi urmează să deschidem 300 de magazine în ţară şi atunci vom lucra pe bază de franciză cu mai mulţi parteneri, dar aceste francize încă nu s-au acordat.