Evenimentul Zilei > International > Noua definiție strategică a NATO. Ce planuri are pentru Irak și Afganistan
Noua definiție strategică a NATO. Ce planuri are pentru Irak și Afganistan

Noua definiție strategică a NATO. Ce planuri are pentru Irak și Afganistan

Secretarul general al NATO, Jen Stoltenberg, dorește ca reuniunile Consiliului Atlantic să includă miniștri de interne și consilieri de securitate națională și nu doar oficiali ai Apărării și Externe, pentru a extinde domeniul cooperării dintre aliați.

Extinderea misiunii în Irak

Guvernul irakian a cerut NATO mai mult ajutor pentru a-și consolida capacitățile defensive. Se așteaptă ca miniștrii să accepte extinderea misiunii actuale de instruire în alte zone și alte instituții din această țară, „în coordonare cu coaliția internațională” condusă de Statele Unite.

Finanțare colectivă

Ideea prezentată acum pentru finanțarea colectivă a anumitor operațiuni pe teritoriul aliat a fost pe masă de mult timp. Ar fi o modalitate de a facilita decizia politică de a participa la acestea pentru multe guverne care au refuzat, deoarece nu aveau suficientă finanțare financiară.

Plecarea din Afganistan

NATO susține că sprijină pe deplin procesul de pace din Afganistan, care se referă la discuțiile dintre guvern și talibani. Cu toate acestea, și în ciuda faptului că „niciun aliat nu vrea să rămână acolo mai mult decât este necesar”, ele vor continua, deoarece nivelul de violență din țară este foarte ridicat”. (Rador)

https://www.abc.es/internacional/abci-nueva-definicion-estrategica-otan-202102170053_noticia.html