Noua criză a gazelor este anunţată pentru 8 martie

Compania rusă Gazprom a avertizat că va întrerupe, luna viitoare, livrările către Ucraina dacă guvernul de la Kiev nu îşi achită datoriile.

Ucraina ar putea rămâne din nou fără gaze naturale luna vii toare, după ce gigantul rus Gazprom a ameninţat că va sista livrările pe 8 martie, în cazul în care compania ucraineană Naftogaz nu va achita o datorie de 400 de milioane de dolari. Informaţia a fost publicată ieri de cotidianul rus „Kommersant”, care citează o sursă din interiorul Gazprom.

Potrivit acesteia, directorul financiar al Gazprom, Andrei Kruglov, ar fi declarat miercuri, într-o şedinţă desfăşurată cu uşile închise, că „dacă cei 400 de milioane de dolari nu sunt achitaţi până pe 7 martie, atunci va trebui să tăiem din nou livrările de gaz către Ucraina, pe 8 martie”.

În plus, potrivit unui comunicat al companiei ruse emis miercuri seară, „comitetul de conducere al companiei a fost însărcinat să întărească acţiunile pentru respectarea clauzelor din contractul privind livrările de gaze naturale către Ucraina”. Gazprom a precizat că va respecta obligaţiile către consumatorii occidentali, însă volumul gazelor livrate Ucrainei va avea de suferit, deoarece „Naftogaz nu poate primi gaze naturale gratis”. Naftogaz caută soluţii Purtătorul de cuvânt al Naftogaz, Valentin Zemlianski, a declarat miercuri că oficialii companiei ucrainene speră să poată „strânge suma necesară până pe 7 martie pentru a face plata”. „Suma nu este imensă şi am adunat deja fondurile necesare în moneda naţională, iar banca centrală a promis că ne va vinde restul fondurilor în dolari”, a afirmat Zemlianski.

Un alt oficial al companiei a confirmat că Naftogaz dispune de 100 până la 160 de milioane de dolari, restul de până la cele 400 de milioane de dolari solicitate de partea rusă urmând a fi împrumutat. Potrivit unor experţi citaţi de „Kommersant”, o nouă criză a gazelor este posibilă, în contextul în care fosta republică sovietică se confruntă cu mari probleme economice. De altfel, agenţia de evaluare financiară Standard&Poor’s a anunţat miercuri că a coborât ratingul de ţară pe termen lung al Ucrainei de la BB la CCCÂ/C, iar pe cel al împrumuturilor în moneda naţională de la BÂ/B la B-/C.

Preşedinţia ucraineană a comunicat ieri că Naftogaz a solicitat Gazprom modificarea „anumitor dispoziţii” din contractul de achiziţionare a gazelor naturale ruseşti. Printre acestea se numără şi reducerea în acest an a cantităţii de gaze naturale cumpărate de la Gazprom, de la 40 de miliarde de metri cubi la 33 de miliarde de metri cubi. Îngrijorări la Bruxelles Comisia Europeană (CE) „urmăreşte îndeaproape situaţia rela ţiilor comerciale bilaterale dintre Ucraina şi Rusia, deoarece ar putea avea un impact asupra livrărilor” de gaze către statele membre UE, a declarat purtătorul de cuvânt al CE, Ferran Tarradellas, citat de DPA. Oficialul UE a afirmat că acest lucru nu presupune o implicare directă a Uniunii în disputa ruso-ucraineană.

Pe 1 ianuarie, Rusia a întrerupt livrările de gaze naturale către Ucraina, provocând o criză a gazelor prelungită, care a afectat mai multe ţări europene, livrările fiind reluate abia pe 19 ianuarie.