În urmă cu două săptămâni, peste 12 milioane de telespectatori chinezi au urmărit transmisia în direct al primei stații spațiale din China, lansată pe orbită. Decolarea rachetei Long March 5B reprezintă o realizare istorică care marchează un pas cheie în ambițiile spațiale ale Chinei.
Weekend-ul trecut, toate privirile erau pe cer dintr-un motiv diferit: racheta se întorcea pe pământ în cădere liberă.
Experții și agențiile spațiale, inclusiv comandamentul spațial al SUA au urmărit traiectoria resturilor rachetei, care a fost descrisă ca fiind într-o „reintrare necontrolată”. Potrivit Biroului de inginerie spațială din China, majoritatea resturilor au ars, în timp ce au reintrat în atmosfera pământului. Ce a rămas din rachetă a aterizat duminică, în Oceanul Indian, la vest de Maldive.
A fost greșeala chinezilor ?
Acest episodul a atras critici puternice din partea comunității internaționale, deoarece activitățile spațiale devin motivul conflictelor între China și Statele Unite. Bill Nelson, administratorul recent investit al NASA, a acuzat China că „nu a respectat standardele în ceea ce privește rămășițele spațiale”.
„Este esențial ca China și toate națiunile care lucrează în spațiu să acționeze în mod responsabil și transparent, pentru a asigura siguranța, stabilitatea, securitatea și sustenabilitatea pe termen lung a activităților din spațiul cosmic”, a scris Nelson într-un comunicat.
Beijingul, care redusese riscul oricărui prejudiciu, a respins criticile celorlalte state, considerându-le atacuri motivate de gelozie și bazate pe standarde duble. Citând experți chinezi, presa de stat Global Times a insistat că rămășițele au scăzut așa cum „s-a prezis” și au acuzat autoritățile SUA că folosesc acest eveniment pentru a crea teamă, menționând că rapoartele americane au prezentat cazuri de rămășițe căzute în zonele populate.
Cu toate acestea, experții occidentali au respins aceste afirmații, deoarece au observat absența unui sistem de propulsie pentru a reorienta stadiul rachetei către o reintrare mai controlată. Aceștia au atribuit defectul designului neglijenței oficialilor chinezi ai programului spațial.
Rivalitatea China-SUA în spațiul cosmic
Recentul incident este doar un mic eșec pentru China, care a făcut progrese remarcabile în dezvoltarea spațială. Programată să fie finalizată anul viitor, stația spațială, numită Tiangong, adică Palatul Ceresc, este succesorul a două laboratoare spațiale anterioare pe care China le-a pus pe orbită în anii 2010. Aceasta este a treia stație atât de avansată dintre puterile spațiale, după stația Mir sovietică / rusă și Stația Spațială Internațională, operată de Statele Unite. Chinei i s-a interzis să participe sau să acceseze ISS, din cauza îngrijorărilor legate de furtul tehnologiei și a securității naționale.
Înființarea unei stații spațiale permanente, care va putea găzdui până la trei membri ai echipajului atunci când va fi finalizată, ar permite Chinei să efectueze explorări spațiale mai profunde și să dezvolte tehnologie și pentru alte misiuni.
Pe lângă prezentarea realizărilor Chinei în inovația științifică și tehnologică, stația spațială va permite Chinei să se asocieze cu alte țări care caută experiența spațială, stabilind China o putere spațială capabilă, care contestă în mod deschis SUA pentru supremația spațială, transmit cei dei la WPR.
O teamă mai mare pentru americani este reprezentată de implicațiile militare ale stației, având în vedere contribuțiile pe care le oferă în domenii precum conștientizarea situației spațiale, recunoașterea, navigația și serviciile de informații.
Capacitățile de contraspațiu din ce în ce mai mari ale Chinei, utilizate, de exemplu, pentru a dezactiva sateliții adversarilor, sunt percepute ca o amenințare de către Washington, a raportat Financial Times.
„Beijingul lucrează pentru a se potrivi sau a depăși capacitățile SUA în spațiu, pentru a obține beneficii militare, economice și de prestigiu pe care Washington le-a acumulat în timp”, a avertizat biroul directorului de informații naționale al SUA într-un raport recent citat de Financial Times.