Șeful diplomației de la Beijing, Wang Yi, a început, marți, o vizită în cinci țări europene începând cu Italia, unde a semnat, la Roma, două noi acorduri comerciale.
Problema represiunii din Hong Kong a fost, de asemenea, pusă la dezbaterile bilaterale, în timp ce un activist din Hong Kong, Nathan Law, a fost prezent,marți, în capitala italiană pentru a cere guvernului italian să condamne abuzurile Beijingului împotriva drepturilor omului.
Până la drepturile omului, ministrul italian de Externe, Luigi Di Maio, a informat, marți, că a semnat, la Roma, două acorduri comerciale, cu omologul său chinez, Wang Yi: unul pentru furnizarea de gaz natural de către compania italiană Snam, cel mai mare operator de gazoducte din Europa, și altul pentru exporturile de produse alimentare „Made in Italy” către China.
„La aceasta se adaugă parteneriate importante în sectorul energiei și al transporturilor”, a declarat domnul Di Maio, la o conferință de presă.
Roma este prima etapă a unui turneu de cinci zile pentru Wang Yi (foto) , care îl va duce apoi în Olanda, Franța, Germania și Norvegia, pe fondul tensiunii mari dintre Beijing și Washington.
Aceasta este prima sa ieșire din China de la izbucnirea pandemiei Covid-19.
„O Europă unită, stabilă și prosperă este importantă pentru întreaga lume”, a comentat Wang în fața presei, insistând că dorește „consolidarea” relațiilor dintre UE și China.
Relații care au suferit în urma „provocărilor și daunelor din partea forțelor exterioare”, a adăugat el, fără a menționa explicit Statele Unite.
„China nu dorește un Război Rece”, din partea țărilor care se uită doar la „propriile lor interese private”, a adăugat el, considerând că acesta ar constitui „un pas înapoi în istorie” .
În martie 2019, guvernele Italian și chinez au semnat un memorandum de înțelegere „fără caracter obligatoriu” pentru a parafa intrarea Italiei pe „noile drumuri ale mătăsii”.
Italia a devenit apoi primul membru al G7 care a aderat la acest proiect faraonic de infrastructură maritimă și terestră lansat de Beijing în 2013.
În total, 29 de contracte sau memorandumuri de înțelegere au fost semnate, potrivit guvernului Italian (2,5 miliarde de euro și un potențial total de 20 de miliarde).
Partenerii europeni ai Italiei se tem că acordul „Drumul mătăsii” va destabiliza țările mici, prin îndatorarea lor față de China și va consolida puterea Beijingului, oferindu-i în același timp acces la tehnologii cheie.
Marți, activistul din Hong Kong Nathan Law a întâlnit o delegație de deputați italieni, la Roma, solicitând Italiei să „condamne sever” China în ce privesc drepturile omului.
Activistul, care s-a refugiat recent la Londra, a cerut o „alianță puternică” împotriva Beijingului, precum și sancțiuni împotriva oficialilor chinezi responsabili de abuzurile împotriva populației uigure din China.
În fața presei, Luigi Di Maio a apreciat că „stabilitatea și prosperitatea Hong Kongului sunt esențiale”.
De asemenea, este necesar, potrivit lui, „să fie protejate marea autonomie a orașului și drepturilor fundamentale ale locuitorilor săi”.
Wang Yi a notat că a abordat subiectul cu omologul său italian, într-un spirit de „non-interferență”.
Beijingul a adoptat o lege de securitate națională în Hong Kong „pentru a umple lacunele care au existat în Hong Kong de ani buni și pentru a combate actele de violență care se petrec pe întreaga insulă”, a spus Wang.