Nou Sistem de salvare 112: avem tehnică, dar nu avem legi

Nou Sistem de salvare 112: avem tehnică, dar nu avem legi

Serviciul de Telecomunicații Speciale a realizat, în premieră, un sistem de localizare a persoanelor care nu pot vorbi.

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a realizat, în premieră, un sistem de localizare a persoanelor aflate în dificultate, care nu pot comunica decât în scris. Însă, problema localizării trebuie adaptată legislației europene.

La sediul STS a fost anunțată realizarea unei aplicații prin care persoanele care apelează 112 pot fi localizate prin GPS, cu o precizie de 20 de metri. Conform normelor europene, localizarea se face prin intermediul releelor operatorilor de telefonie mobilă.

Şeful Direcţiei Apel Unic 112 din cadrul STS, generalul Dănuţ Popescu, a precizat că „este un sistem util în special persoanelor cu dizabilităţi, care nu se pot exprima decât în scris”. În acest caz, persoana trebuie să deţină un telefon mobil de tip smartphone, care să aibă deschisă aplicaţia pentru GPS. Indirect, oficialul STS a atins o problemă sensibilă: nu avem legi reglementate cu legislația europeană.

Ne puteți urmări și pe Google News

Practic, STS gestionează informațiile, dar localizarea se face de către serviciile de telefonie mobilă. În lipsa cadrului legal - cum este cazul celebrelor legi „Big Brother”, care permite autorităților să ceară operatorilor informațiile legate de abonații lor – informațiile transmise de victima unui accident pot ajunge greu la echipele din teren.

Una dintre victimele accidentului din Munții Apuseni, doctorul Valentin Calu, din cadrul Spitalului „Elias”, a declarat, pentru „Evenimentul zilei”, că este necesar punerea la punct a unui sistem care, la o simplă solicitare la 112, ambulanța să plece către locul în care se află victima. „Avem situații în București în care oamenii nu sunt în stare să mai vorbească ori să mai scrie și o apăsare pe tastă le poate salva viața”, a explicat medicul.