Un nou proiect de lege a fost înregistrat miercuri la Senat. Acesta prevede modificări cu privire la încasarea pensiei de urmaş de către moștenitorii legali.
Potrivit proiectului de lege, moștenitorii legali ar putea primi integral, timp de doi ani, pensia persoanei decedate, înainte să primească pensia de urmaș prevăzută de lege.
Aşadar, persoanele care vin la moșternire vor putea primi integral pensia celui decedat, timp de doi ani, în anumite condiții, înainte de a începe să primească pensia de urmaș.
Nou proiect de lege cu privite la pensia de urmaş. La ce să se aştepte moştenitorii legali
Pensia de urmaş s-ar cuveni persoanelor care se află în drept să îl moștenească pe cel care a decedat, dacă acesta îndeplinea cel puțin una dintre următoarele condiții:
- stagiul complet de cotizare, iar decesul a avut loc cu doi ani înainte de accesarea pensiei pentru limită de vârstă, respectiv 61 de ani la femei și 63 de ani la bărbați, conform legislației în vigoare;
-și/sau îndeplinea vârsta legală cu stagiu complet de cotizare, conform legislației în vigoare, iar decesul a avut loc în intervalul de până la doi ani, după data accesării drepturilor de pensie cuvenite pentru limită de vârstă, respectiv 63-65 de ani la femei și 65-67 de ani la bărbați.
Cine are dreptul la pensia de urmaş
Pensia de urmaş poate reveni copiilor și soțului supraviețuitor, dacă cel decedat era pensionar sau îndeplinea condițiile pentru a putea ieși la pensie. Potrivit legislației în vigoare, „soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș pe tot timpul vieții, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puțin 15 ani”.
Cu toate acestea, chiar și în cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani, dar a fost de cel puțin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaș cuvenit soțului supraviețuitor se diminuează, potrivit legii, cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus.
Copiii au dreptul la pensie de urmaș în următoarele condiţii
-până la vârsta de 16 ani;
-dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani;
- pe toată durata invalidității de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada de până la împlinirea vârstei de 16 ani
-ori pe perioada în care își continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăși însă vârsta de 26 de ani. Mai multe detalii despre acest subiect puteţi citi AICI.