Nou focar Covid-19 în China, în exploziva provincie Xinjiang

Avioanele, metroul și trenurile s-au oprit la Urumqi. Cei 3,5 milioane de locuitori ai capitalei regiunii Xinjiang au fost puși, vineri, sub reguli stricte. Autoritățile medicale raportează cel puțin șase cazuri confirmate cu SARS-CoV-2 și 11 persoane asimptomatice.

Acesta este începutul unei contagiuni cu atât mai sensibile cu cât are loc într-o regiune în care mulți musulmani uiguri sunt internați ca parte a unui program de „deradicalizare în masă”.

La fel ca în fiecare nou focar de infecții cu Covid-19 în China, decizia a autorităților a căzut ca un cuțit, lăsând social-media fără cuvinte, cu scene de călători blocați pe aeroportul internațional din capitala regiunii Xinjiang, unde peste 600 de zboruri au fost anulate.

Prima alertă  a avut loc  joi după-amiază. Comisia de sănătate din această regiune autonomă uigură a anunțat că o vânzătoare în vârstă de 24 de ani a dezvoltat o durere în gât, cu șase zile mai devreme. Marți avea febră și dureri de cap. Miercuri, a fost testată pozitiv la noul coronavirus. Trei dintre rudele sale asimptomatice sunt plasate sub supraveghere medială.

Restricțiile afectează toți locuitorii din Urumqi, iar rețelele sociale menționează închideri în alte orașe.

Xinjiang este una dintre cele mai închise și păzite regiuni din China, din cauza lagărelor de „reeducare” unde sunt închiși uigurii, cu riscul de infecții generalizate în aceste zone de detenție.

Mass-media oficiale au dat asigurări că supermarketurile au stocuri suficiente de produse alimentare - pentru a descuraja cumpărăturile de panică, scrie Agerpres.

Washington-ul, precum şi experţi şi organizaţii pentru drepturile omului, acuză Beijingul că a internat în Xinjiang în tabere până la un milion de musulmani, în principal de etnie uigură, în numele luptei împotriva terorismului .

China neagă această cifră şi susţine că aceste persoane au fost duse în centre de formare profesională, menite să îi ajute să îşi găsească un loc de muncă pentru a-i îndepărta de ispita extremismului.

La începutul epidemiei, care a scutit în mare parte Xinjiang-ul, potrivit cifrelor oficiale, organizaţiile pro-uigure erau îngrijorate de posibilele consecinţe ale unei contagiuni în aceste centre.

China, prima ţară afectată de noul coronavirus la sfârşitul lui 2019, a reuşit între timp să reducă în mod considerabil contagiunea, care ajunsese în ultimele săptămâni la o câteva cazuri noi în fiecare zi.

Xinjiang, mult timp lovit de atentate, este un teritoriu imens, semi-deşertic, care se învecinează cu Asia Centrală, unde trăiesc 25 de milioane de persoane. Aproape de jumătate dintre acestea aparţin minorităţii uigure, în principal musulmană, care vorbeşte o limbă apropiată de turcă.