Note medii pentru Cioloş şi întreaga Comisie Europeană

Note medii pentru Cioloş şi întreaga Comisie Europeană

Primul an de activitate din noul mandat al Comisiei Europene, dominat de criza datoriilor suverane din zona euro, aduce echipei conduse de Jose Manuel Barroso note mediocre, din partea participanţilor la un sondaj realizat de firma de lobby Burson-Marsteller.

Participanţii la sondaj, care se recomandă drept oficiali UE (25%), oficiali ai statelor membre, consultanţi, oameni de afaceri, reprezentanţi ai patronatelor sau ai societăţii civile, nu îi iartă pe comisarii europeni. Membrii Comisiei au fost judecaţi individual de 324 de persoane care au analizat activitatea lor generală şi gradul de îndeplinire a angajamentelor în timpul primului an de mandat.

Şeful Comisiei stă destul de rău – a primit un C pentru activitatea generală şi un D pentru angajamente. Cele mai proaste note le primeşte însă şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton – E, atât pentru activitatea generală cât şi pentru angajamente. Ashton a fost criticată în mai multe rânduri pentru calitatea oamenilor pe care i-a selectat în echipa sa diplomatică.

Mult mai bine stau comisarul pentru justiţie şi afaceri interne, Viviane Reding (B pentru activitatea generală, C pentru angajamente) şi cel pentru agenda digitală, Neelie Kroes (B pentru ambii indicatori). Există o explicaţie pentru aceste note bune, scrie publicaţia electronică EUObserver: confruntările publice cu statele membre în care cele două reprezentate ale Comisiei au intervenit.

Reding ar fi fost astfel răsplătită pentru criticile aduse Franţei în dosarul expulzării romilor, în vreme ce Kroes – pentru criticile aduse legii ungare a presei, care au determinat în cele din urmă guvernul de la Budapesta să accepte o modificare a actului legislativ.  

Cei mai mulţi comisari din echipa lui Barroso primesc nota C. Este şi cazul comisarului pentru agricultură şi dezvoltare rurală, românul Dacian Cioloş, care a primit un C pentru activitatea generală şi un C minus pentru îndeplinirea angajamentelor. Cea mai mare provocare a comisarului pentru anul în curs este reforma Politicii Agricole Comune. Marea majoritate a respondenţilor la sondajul Burson-Marsteller sunt de acord cu acest lucru, ei menţionând de asemenea că printre provocările comisarului se mai află securitatea alimentară şi asigurarea de salarii decente pentru fermieri.     

Ne puteți urmări și pe Google News