Nota SRI: "cercul de relatii Dan Ioan Popescu"

Nota SRI: "cercul de relatii Dan Ioan Popescu"

Romelectro, firma fostului partener de afaceri al lui DIP, a incheiat un contract de preluare de energie de la stat, modificat prin trei acte aditionale.

Romelectro, companie controlata de un apropiat al lui Dan Ioan Popescu, a batut toate recordurile la capitolul energie ieftina cumparata de la stat.

Firma, cu care DIP insusi a facut afaceri, a incheiat in 2005 un contract de preluare de energie termica de la Complexul Energetic Rovinari si l-a modificat prin mai multe acte aditionale.

Intelegerea juridica a fost schimbata in asa fel incat durata derularii, cantitatea de energie si pretul au fost modificate radical fata de contractul initial.

Ne puteți urmări și pe Google News

Complexul Energetic Rovinari este companie de stat si se afla in subordinea Ministerului Economiei, condus cu mana de fier intre 2000 si 2004 de Dan Ioan Popescu.

Surse judiciare ne-au declarat ca in dosarul „Energia”, aflat la DNA, sunt vizate si contractele companiei Romelectro incheiate cu complexurile Rovinari si Turceni.

Milioane de euro din curent

In 28 iunie 2005, Romelectro a incheiat un contract bilateral de preluare de energie termica de la Complexul Rovinari. Intelegerea s-a parafat direct intre cele doua parti, si nu prin licitatie.

Firma prietenului lui Dan Ioan Popescu a obtinut de la Rovinari conditii dintre cele mai bune de preluare de energie pentru o durata de sase luni.

Documentul prevedea ca Romelectro sa cumpere 50 de megawati pe ora (MWh), adica o cantitate de 220.800 MWh, energie electrica furnizata in banda, sapte zile din sapte. Pretul a fost stabilit la 110 lei/MWh, adica 31,4 euro. Astfel, valoarea contractului s-a situat la sapte milioane de euro.

Contractul a fost semnat din partea Complexului Energetic Rovinari de directorul general Ion Pisc. Acesta s-a aflat la conducerea companiei in perioada mandatului de ministru al lui Dan Ioan Popescu.

In vara lui 2006, dupa o ancheta a Corpului de Control din Ministerul Economiei, Pisc a fost demis din functia de director general, insa a fost numit in functia de director general adjunct. Din partea Romelectro, documentul este semnat de Viorel Gafita, bunul prieten al lui DIP.

Clauze uimitoare

Contractul este unul cu totul si cu totul neobisnuit din cauza actelor aditionale care il modifica radical. Toate actele aditionale au adus mai multa energie pentru firma prietenului lui DIP.

In primul act aditional, cantitatea a fost marita de la 50 MWh la 100 MWh, iar perioada de sase luni a valabilitatii contractului a fost prelungita la un an si sase luni. Printr-o anexa a actului aditional se aduc modificari si pretului unui megawatt ora, de la 110 lei la 105 lei, adica 30 de euro/MWh.

Prin actul aditional numarul doi s-au modificat si cateva prevederi care vizau angajamentele de plata a facturilor. Ultimul act aditional extinde perioada contractului de la un an si sase luni (cum fusese modificat prin primul act aditional) la trei ani si sase luni, adica pana la 31 decembrie 2008.

„Daca s-a intamplat asa ceva nu e bine”

Viorel Gafita, presedintele Romelectro, sustine ca exista cu siguranta o explicatie pentru aparitia aceleiasi date pe contract: „Am incheiat un contract-cadru generic pe energie, care insemna zi-noapte, gen banda, dupa care am defalcat pe orele de zi si de noapte, in acea zi sau mai tarziu. Nu mai stiu exact”.

Presedintele Romelectro sustine ca aditionalele au fost semnate in septembrie 2005, in martie si in aprilie 2006. Ion Pisc, directorul general al complexului si cel care a parafat atat contractul, cat si actele aditionale, spune ca nu crede ca s-au adus modificari ulterioare.

„Nu puteti sa-mi spuneti ca s-a modificat pretul de la 110 la 105, pentru ca asa ceva nu s-a intamplat. Nu s-a facut nicio micsorare de pret niciodata. Sa vad contractele. Mi se pare de neacceptat asa ceva. Daca s-a intamplat asa ceva nu e bine”, ne-a mai spus Pisc, astazi director general adjunct la Rovinari.

Verificari fara urmari

O verificare facuta anul trecut la Complexul Rovinari de Corpul de Control al Ministerului Economiei a stabilit ca Romelectro, alaturi de Energy Holding, companie aflata, la randul ei, in sfera de influenta a lui Dan Ioan Popescu, a cumparat de la Rovinari energie mai ieftina decat costul de productie.

In acelasi raport a fost contabilizat un posibil prejudiciu pe care l-a inregistrat Complexul Rovinari in primele trei luni ale lui 2006 din vanzarea de energie catre Romelectro la un pret mai mic. Acesta ajunge la 207.159 lei, adica 60.000 de euro.

Desi raportul a fost inaintat ministrului economiei de la acea vreme, Codrut Seres, singurele masuri au vizat schimbarea directorilor, insa si acestea au fost luate cu... jumatate de masura. Ioan Pisc, directorul general al complexului, a fost demis, dar numit director general adjunct.

AFACERE DE SUCCES

Luat de la stat, dat la stat afacere de succes

Romelectro a mai avut un contract incheiat si cu Complexul Energetic Turceni. Incheiata in ianuarie 2005, intelegerea prevedea ca firma sa preia 166.993 de MWh in banda, la un pret de 131,5 lei, adica la 37 de euro.

Valoarea contractului ajungea, in aceste conditii, la peste 6 milioane de euro. Interesul pentru energie este dat de faptul ca aceasta este revanduta cu profituri duble sau chiar triple. 

Contractul cu Turceni a fost reziliat dupa un raport al Corpului de Control al Ministerului Economiei din mai 2006. Potrivit specialistilor din Ministerul Economiei, parte din energia luata de Romelectro de la stat era vanduta mai departe unei alte companii de stat.

Este vorba despre Electrica, cel mai mare furnizor de electriciate catre populatie. „Nu are nicio legatura cu acel control. Noi nu mai luam energie de la Turceni de cateva luni si am reziliat contractul”, ne-a declarat Gafita.

LA PARCHET

DNA face ancheta

Surse judiciare ne-au declarat ca in celebrul dosar „Energia”, in care sunt verificate contractele de preluare de energie electrica incheiate de „baietii destepti”, este verificat si grupul Romelectro.

Procurorii DNA au demarat cercetari „in rem” in cazul contractelor de energie ieftina cumparata de la stat, de multe ori chiar sub pretul de productie, fara ca vreo persoana sa fie pusa sub acuzare.

Viorel Gafita, presedintele si patronul Romelectro, ne-a declarat: „Cei de la DNA mi-au cerut sa facem un review (n.r. - trecere in revista) cu toate contractele astea, iar eu m-am supus unei convocari. Am fost la DNA acum doua luni”. In acelasi dosar se fac verificari si asupra contractelor incheiate de Energy Holding, companie controlata din umbra de „cel mai destept baiat din energie”, Bogdan Buzaianu, cu Hidroelectrica.

CHEIA SUCCESULUI

Dan Ioan Popescu, afaceri cu grupul Romelectro

Cu putin timp inainte de schimbarea puterii politice din 2004, Dan Ioan Popescu s-a lansat in afaceri cu grupul Romelectro. Acesta a cumparat pentru o suma simbolica o firma din grupul Romelectro, Management Roel, firma prin intermediul careia a capatat control asupra unei alte societati din grup.

Tranzactia a urmat unei perioade de patru ani in care DIP a condus economia romaneasca, timp in care Romelectro a cunoscut o crestere spectaculoasa a cifrei de afaceri, de peste 12 ori.

Daca, in 2000, firma avea o cifra de afaceri de 3,4 milioane de euro, in 2004 aceasta a ajuns la 43,7 milioane de euro. In toata perioada respectiva, contractele cu companiile aflate in subordinea Ministerului Economiei au curs pe banda rulanta pentru firma prietenului lui DIP.

Varianta Gafita

Intr-o nota SRI, aflata in posesia EVZ, in care este facuta o radiografie a „baietilor destepti” din sectorul energetic si, implicit, a zonelor de influenta politica la care erau conectati, grupul Romelectro este corelat cu Dan Ioan Popescu. Romelectro este descrisa ca o companie ce se afla „in cercul de relatii Dan Ioan Popescu”.

Romelectro a fost infiintata in Epoca de Aur ca firma de comert exterior a Ministerului Economiei. Acum, compania este patronata de Viorel Gafita, bunul prieten al lui Dan Ioan Popescu.

Cei doi s-au cunoscut inainte de 1989, cand DIP era seful de cabinet al ministrului economiei de la acea vreme, Gheorghe Oprea, si raspundea de activitatea firmelor de comert exterior. Gafita era inginer si unul dintre directorii Romelectro.

Viorel Gafita ne-a relatat circumstantele in care s-a cunoscut cu Dan Ioan Popescu: „Il cunosc pe domnul Popescu de pe vremea cand era consilier la Comitetul Central (n.r. - celebrul CC al PCR). Daca nu ma insel, era consilierul (n.r. - seful de cabinet) lui Gheorghe Oprea (vicepresedintele Consiliului de Ministri). Societatile de comert exterior ale Romaniei trebuiau sa raporteze la guvern planul de export, noi avand in strainatate, in 1988, peste 1.500 de oameni, lucram masiv in Orientul Mijlociu, in Asia si Nordul Africii. Contractele de export faceau obiectul analizelor. Domnul Dan Ioan Popescu era unul dintre consilierii care obtinea informatii pe zona asta pentru CC al PCR sau guvern”.

Gafita sustine ca l-a reintalnit accidental pe DIP dupa Revolutie, cand fusese numit ministru sau ministru secretar de stat, in perioada 1993-1994.

„In perioada 2001-2004, cand a fost ministru, am beneficiat alaturi de multe alte companii de o expunere internationala cand se credea ca mai putem revigora exportul romanesc. Am fost invitat in delegatii oficiale in Quatar, China - la Beijing, Statele Unite ale Americii - la Huston, Iordania, Iran, Spania - la Madrid”, mai spune Gafita despre natura relatiilor sale pivilegiate cu fostul sef al economiei romanesti.

Varianta DIP

Dan Ioan Popescu isi aduce aminte putin altfel momentul in care l-a cunoscut pe Gafita: „L-am cunoscut pe Viorel Gafita acum 25-30 de ani, in ‘83-’84. Cred ca l-am cunoscut pe Gafita ducandu-ne in Irak. L-am cunoscut ca specialist. Domnul Gafita, care facea parte din echipele de negociere pentru ca stia limba farsi, facea de multe ori si pe traducatorul, dar putea sa duca anumite discutii in mod direct”.

Felul in care s-au legat relatiile intre cei doi dupa Revolutie arata si apropierea dintre ei: „L-am revazut dupa ‘89 de mai multe ori, normal. Chiar am vrut sa-l atrag in politica si a refuzat categoric. Chiar imi aduc aminte ca, in 2002, s-a pus in discutie ce firme recomanda ministerul pentru reconstructia Irakului si era si Romelectro printre ele”, ne-a mai declarat DIP.