Nota de plată a uraganului Irene: o sumă cu nouă zerouri

Economia americană se resimte după furtuna care a lovit coasta de est a SUA în weekend. Pierderile totale sunt evaluate la miliarde de dolari, dar calculele nu s-au încheiat încă.

Uraganul Irene, care a măturat la sfârşitul săptămânii trecute întreaga coastă de est a Statelor Unite, a lăsat în urmă cel puţin 25 de morţi şi pagube materiale greu de contabilizat. Costurile vehiculate, într-un moment în care eforturile de re construcţie abia au început, diferă de la sursă la sursă. Compania Kinetic Analysis, specializată în evaluarea pagubelor produse de dezastrele naturale, apreciază costurile totale pe care companiile de asigurări le vor plăti la circa 2,6 miliarde de dolari. Suma finală, aici intrând şi proprietăţile neasigurate, s-ar putea ridica la aproximativ şapte miliarde de dolari, potrivit agenţiei Bloomberg. Profesorul Peter Morici, de la Universitatea Maryland, avansează sume mult mai mari, transmite şi ABC News. El ia în calcul şi costurile generate de blocajul economic în care au intrat metropolele de pe coasta de est odată cu măsurile luate pentru diminuarea efectelor uraganului. Nota de plată ar fi fost probabil mai ridicată, dar zona metropolitană a New York-ului nu a fost lovită cu intensitatea pe care meteorologii o apreciaseră iniţial. Preşedintele american, Barack Obama, a avertizat că efectele uraganului vor fi resimţite pentru o bună perioadă de timp. De asemenea, eforturile de reconstrucţie vor dura cel puţin câteva săptămâni, a adăugat preşedintele.

Coasta de nord-est este regiunea cu cea mai mare densitate a populaţiei din Statele Unite, aici locuind peste 65 de milioane de oameni, în oraşe mari precum Washington, Baltimore, Philadeplhia, New York şi Boston. Lovitură pentru economie Indiferent de costurile vehiculate, analiştii avertizează că efectele la nivel economic vor fi vizibile. Vânzările cu amănuntul vor înregistra scăderi substanţiale din cauza închiderii magazinelor în metropolele de pe coasta de est, măsură luată într-unul dintre ultimele weekenduri de dinaintea începerii anului şcolar şi, totodată, într-una dintre cele mai propice perioade pentru activitatea turistică. Pierderile nu vor fi putea fi recuperate de comercianţi pentru că o bună parte din americani vor fi nevoiţi să recurgă la propriile economii pentru a-şi reconstrui sau repara proprietăţile. Între timp, transportul în comun - metroul şi autobuzele - a fost reluat ieri la New York, iar cele trei aeroporturi ale oraşului au fost redeschise iniţial pentru cursele programate doar să sosească, scrie şi AFP, preluată de Agerpres. Reluarea completă a zborurilor, după ce mai mult de 10.000 de curse fuseseră anulate weekendul trecut din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, urma să fie decisă în cursul serii. În oraş, cu câteva excepţii, serviciul a fost reluat pe toate liniile de metrou, însă cu o frecvenţă mai redusă decât în mod normal. Cei 300.000 de locuitori evacuaţi din cartierele expuse ale metropolei se întorceau ieri acasă. Vermont, sub ape Câteva sute de mii de locuinţe erau însă în continuare în beznă în jurul capitalei Washington. Statul Vermont, din nord-estul ţării, la graniţa cu Canada, aflat pe traseul uraganului, a fost lovit de cele mai grave inundaţii din 1927 până în prezent, potrivit oficialilor locali. Două treimi din suprafaţa statului se aflau ieri sub apă, a dezvăluit un purtător de cuvânt al serviciilor locale de intervenţie. Autorităţile se pregătesc pentru evacuarea capitalei Montpellier, pe măsură ce nivelul apei dintr-un baraj din apropiere, Marshal Reservoir, atinge cote alarmante. "Impactul va fi resimţit pentru multă vreme, iar eforturile de reconstrucţie vor dura câteva săptămâni sau chiar mai mult." BARACK OBAMA, preşedintele Statelor Unite 20 de miliarde de dolari ar putea fi valoarea finală a pagubelor provocate de uraganul Irene în 10 state americane