Norvegia alocă 100 de milioane de dolari în lupta contra violențelor sexuale
- Valeriu Daniel
- 24 mai 2019, 15:12
Norvegia s-a angajat vineri să aloce aceşti bani în decurs de trei ani pentru lupta împotriva violenţelor sexuale şi sexiste în crizele umanitare
"Violenţa cu caracter sexual şi sexist distruge persoane, ea distruge comunităţile locale şi este extrem de dificil să repari pagubele", a declarat şefa diplomaţiei norvegiene, Ine Eriksen Soreide. "Din acest motiv, trebuie făcut mai mult în materie de prevenţie", a pledat ministrul la deschiderea unei conferinţe internaţionale pe această temă organizată la Oslo.
Bogata ţară scandinavă a promis să aloce 1 miliard de coroane (102,5 milioane de euro) pentru lupta împotriva acestui flagel între 2019 şi 2021, dintre care 350 de milioane în acest an, scrie Agerpres.
Emiratele Arabe Unite s-au angajat şi ele la această luptă, cu suma de 10 milioane de dolari.
Organizată de Norvegia, Irak, Somalia şi Emiratele Arabe Unite, ONU şi Comitetul Internaţional al Crucii Ruşii (CICR), în prezenţa ginecologului congolez Denos Mukwege, co-laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2018, conferinţa este menită să trezească conştiinţe şi să adune fonduri.
Mai mulţi participanţi au insistat asupra importanţei prevenţiei şi luptei împotriva impunităţii.
"Când am început să lucrez în crizele umanitare în lume, în urmă cu 35 de ani, nimeni nu vorbea despre violenţe cu caracter sexual şi sexist. Nu pentru că nu exista violenţă (...), ci pentru că era o oroare ascunsă", a mărturisit secretarul general-adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, Mark Lowcock. "Unul dintre lucrurile cele mai importante care pot fi făcute (...) este de a atrage atenţia asupra acestei probleme", a afirmat el.
Potrivit lui Lowcock, circa 660 de milioane de dolari sunt necesari în acest an pentru a finanţa programele de luptă împotriva violenţelor sexuale.
O femeie din trei la nivel global este, în timpul existenţei sale, victimă a violenţelor sexuale sau sexiste, potrivit estimărilor ONU, fenomen exacerbat în perioada crizelor umanitare. Acestea afectează la ora actuală 140 de milioane de persoane, dintre care 35 de milioane de femei şi fete la vârsta procreării.
La sfârşitul lui aprilie, Consiliul de Securitate a aprobat o rezoluţie în favoarea victimelor violenţelor sexuale, rezoluţie substanţial "amputată" de substanţă de SUA, Rusia şi China.