Norman Manea revine în România

Norman Manea revine în România

Unul dintre cei mai apreciaţi prozatori şi eseişti români, profesor de literatură europeană şi "writer in residence" la Bard College, New York, revine în România, la începutul celei de-a doua jumătăţi a acestei luni, pentru o serie de evenimente, iniţiate şi organizate de Editura Polirom şi Institutul Francez / Ambasada Franţei în România.

Vizita, derulată la invitaţia Ambasadei Franţei în România, are ca prim scop marcarea, şi în România, a prestigioasei distincţii primite de Norman Manea din partea statului francez în primăvara acestui an: Ordinul francez al Artelor şi Literelor - titlul de Comandor (cel mai înalt rang).

Pe parcursul şederii în România, Norman Manea va participa la Târgul de Carte Gaudeamus, va lansa cele mai noi volume apărute în cadrul seriei de autor de la Polirom, precum şi volumul Laptele negru, publicat recent la Editura Hasefer, va susţine un dialog cu Edward Kanterian la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti şi îşi va întâlni cititorii în cadrul a patru evenimente deschise publicului larg.

Stabilit în SUA, Manea continuă să scrie numai în limba română

Norman Manea a părăsit România în 1986 şi s-a stabilit în Statele Unite ale Americii, unde a devenit scriitor în rezidenţă şi profesor la mai multe universităţi americane, inclusiv la Bard College din statul New York.

Deşi trăieşte la New York, continuă să scrie numai în limba română. Apreciat deopotrivă atât de nume importante ale scenei literare internaţionale, precum Heinrich Böll ("Nu am nici o îndoială că Norman Manea este unul dintre autorii care merită pe deplin să fie cunoscuţi în întreaga lume") sau Orhan Pamuk ("Prin talentul şi creativitatea sa, Norman Manea este unul dintre Marii Români"), cât şi de critici importanţi de la cele mai prestigioase publicaţii ale lumii, ca "The Washington Post" ("Un scriitor de o acută conştiinţă şi o formidabilă originalitate"), "Corriere della Sera" ("Un mare scriitor al Europei Centrale") sau "La Vanguardia" ("Unul dintre marii prozatori români şi europeni de azi"), Norman Manea este astăzi cel mai tradus autor de limba română.

Membru al Academiei de Arte din Berlin din 2006, Norman Manea este autorul a peste douăzeci de volume de ficţiune şi eseuri. Scriitorului i-au fost decernate, în 1992, Bursa Guggenheim şi prestigiosul Premiu MacArthur ("Nobelul American"). În 1993, Biblioteca Naţională din New York l-a sărbătorit cu prilejul acordării distincţiei de "Literary Lion" al Bibliotecii.

În 2002, lui Norman Manea i-a fost atribuit Premiul Internaţional de Literatură Nonino pentru "Opera Omnia", iar n 2006, premiul Medicis étranger. Tot în 2006, scriitorul a fost distins cu Meritul Cultural în grad de comandor de către preşedintele României, a fost ales membru al Academiei de Arte din Berlin şi în juriul internaţional al premiului Nonino. În 2008, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţilor din Bucureşti şi "Babeş-Bolyai" din Cluj, iar în 2009, Premiul Literar Francine et Antonie Bernheim (Franţa).

Editura Polirom a iniţiat în 2008 seria de autor Norman Manea în cadrul căreia au apărut, până în prezent:" Întoarcerea huliganului", "Sertarele exilului. Dialog cu Leon Volovici", "Înaintea despărţirii. Convorbire cu Saul Bellow", "Vorbind pietrei"," Atrium", "Variante la un autoportret", "Vizuina", "Anii de ucenicie ai lui August Prostul", "Plicul negru" şi "Curierul de Est. Dialog cu Edward Kanterian".

Evenimentele ce urmează să aibă loc cu ocazia vizitei lui Norman Manea în România: - Miercuri, 17 noiembrie, ora 18.00 Lansarea, în cadrul "Serilor Obsevator cultural", a celor mai noi volume apărute în seria de autor de la Editura Polirom ("Variante la un autoportret", "Vizuina", "Anii de ucenicie ai lui August Prostul", "Plicul negru" şi "Curierul de Est. Dialog cu Edward Kanterian") şi a volumului "Laptele negru", publicat recent de Editura Hasefer / întâlnire cu cititorii / şedinţă de autografe Participă: Carmen Muşat, Ovidiu Şimonca, Paul Cernat, Daniel Cristea-Enache, Bedros Horasangian, Silviu Lupescu şi Stefan Iureş Locaţie: Librăria Cărtureşti din cadrul Institutului Francez Un eveniment organizat de Institututul Francez, Ambasada Franţei în România şi Editura Polirom Parteneri: Observator cultural şi Editura Hasefer

- Joi, 18 noiembrie, ora 16.00 Norman Manea va fi prezent la Gaudeamus, pentru deschiderea oficială a evenimentelor Institutului Francez la actuala ediţie a târgului. Un eveniment organizat de Institutul Francez şi Ambasada Franţei în România Locaţie: Standul Dacia din cadrul Romexpo

- Joi, 18 noiembrie, ora 18.00 Conferinţă în cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea din Bucureşti: "Celan-Fondane: exil şi eternitate"- dialog între Norman Manea şi Edward Kanterian Gazde: Liviu Papadima, Carmen Muşat Locaţie: Sala de Lectură din cadrul Facultăţii de Litere (etajul I) Un eveniment organizat de Institutul Cultural Român Parteneri: Universitatea din Bucureşti, Institutul Francez, Ambasada Franţei în România, Editura Polirom şi Editura Hasefer

- Vineri, 19 noiembrie, ora 18.30 Masă rotundă în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, cu tema "Norman Manea: obsesia incertitudinii" / şedinţă de autografe Participă: Norman Manea, Edward Kanterian, Paul Cornea, Carmen Muşat, Daniel Cristea-Enache, Paul Cernat, Claudiu Turcuş Moderator: Ovidiu Şimonca Locaţie: Bursa de contacte 3.20 din cadrul Romexpo Un eveniment organizat de Institutul Francez, Ambasada Franţei în România, Institutul Cultural Român şi Editura Polirom Cu sprijinul: Observator cultural şi Editura Hasefer

- Marţi, 23 noiembrie, ora 18.30 Norman Manea, invitat la "Cafeneaua critică" Amfitrion: Ion Bogdan Lefter Locaţie: Club Control (str. Academiei nr. 19) Un eveniment organizat de Institutul Francez, Ambasada Franţei în România şi Editura Polirom Cu sprijinul: Club Control şi Editura Hasefer

Ne puteți urmări și pe Google News