Federica Mogherini: „Partenerii noștri știu foarte bine care este poziția UE în această privință”. Mutarea ambasadelor unor state europene sunt doar vorbe
Niciun stat membru al Uniunii Europene nu îşi va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, a declarat ambasadorul palestinian pe lângă UE, Abdul Rahim Farra. El susține că a primit aceste asigurări din partea şefei diplomaţiei europene, Federica Mogherini.
Ambasadorul palestinian pe lângă UE a declarat că Mogherini a confirmat această poziţie în timpul unei reuniuni la Bruxelles la care au luat parte reprezentanţi ai Organizaţiei de Cooperare Islamică, precum şi ministrul palestinian de Externe Riyad Malk.
Șefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a spus că niciun stat membru UE nu va acţiona împotriva consensului european asupra acestui subiect şi că nu va exista nicio schimbare în ceea ce priveşte poziţia UE asupra Ierusalimului.
În 2017 Mogherini declara: „Partenerii noștri știu foarte bine care este poziția Bruxelles-ului în această privință și am exprimat încă o dată acestă poziție.” Mogherini spunea atunci că s-a consultat cu Secretarul de Stat al SUA și cu Jared Kushner, consilier al președintelui Trump(n.r. și ginere) cu privire la Procesului de pace în Orientul Mijlociu.
Jerusalem Post scria atunci că Federica Mogherini a declarat că i-a „garantat” într-o convorbire telefonică Președintelui Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas că Europa va lucra să se asigure că Ierusalimul va fi împărțit de Israel și Palestina într-o soluție viitoare în care vor exista două state.
Poziția lui Mogherine este susținută de palestinieni dar dezaprobată de Israel care consideră Ierusalimul indivizibil, capitala sa eternă, mai scriu jurnaliștii de la Jerusalem Post.
Media palestiniană mai notează că România şi Cehia au sugerat că vor urma exemplul Statelor Unite şi îşi vor muta ambasadele de la Tel Aviv la Ierusalim.
Palestinienii se reunesc de urgență
În acest context, parlamentul Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei se va reuni luni pentru prima dată după mai mult de 20 de ani.
Potrivit experţilor, această reuniune a Consiliului Naţional Palestinian (CNP), care va avea loc la Ramallah, în Cisiordania, nu ar trebui să ducă la schimbări politice majore, dar trebuie să conducă la alegerea celor 18 membri ai Comitetului Executiv al OEP.
Palestinienii sunt tot dezbinați
Mai mult de o sută dintre cei 740 de membri ai CNP au anunţat deja într-o scrisoare că vor boicota reuniunea, inclusiv zeci de aliaţi islamişti ai Hamas - cel mai mare partid palestinian după Fatah, condus de Abbas.
Sâmbătă, ei au cerut liderului palestinian să amâne reuniunea până când se ajunge la un acord de reconciliere între facţiunile rivale.
CNP, care reprezintă locuitorii teritoriilor palestiniene şi din diaspora, nu s-a mai reunit din 1996, ci a avut numai o reuniune de urgenţă, în 2009 la Ramallah.
Sesiunea de trei zile, care începe luni, survine în timp ce relaţiile dintre Abbas şi administraţia preşedintelui Donald Trump se află la cel mai scăzut nivel, înaintea mutării ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalimul programată pentru 14 mai.
Reuniunea survine de asemenea în cadrul unei vaste mişcări de protest care cere "dreptul de întoarcere" al palestinienilor în ţara de unde au fost alungaţi sau au fugit de la crearea Israelului, în 1948.
Peste 40 de palestinieni au fost ucişi de armata israeliană de la începutul acestor demonstraţii, la 30 martie, de-a lungul graniţei dintre Gaza şi statul evreu, mai scrie AGERPRES