Noile taxe și majorarea celor vechi au condus la scăderea consumului și la stoparea investițiilor. În trimestrul trei au apărut noi semne îngrijorătoare.
Ieri au apărut primele detalii privind domeniile au condus la reintrarea României în recesiune. Așa cum anticipaseră analiștii, revenirea crizei s-a produs, pe de o parte, pe fondul scăderii pieței construcțiilor și a producției agricole, din cauza vremii nefaste. Practic, din scăderea economică de un procent, din cel de-al doilea trimestru al anului, peste jumătate a venit din diminuarea producției agricole și din faptul că s-a construit mai puțin, deci au scăzut acut investițiile. Restul a provenit din faptul că românii au consumat mai puțin.
„Nici nu este de mirare această evoluție în condițiile în care Guvernul a crescut constant taxele în ultimii doi ani, inclusiv pe cele pe capital”, a comentat analistul Florin Cîțu.
Până acum, numai în contul „taxei pe stâlp” românii au cotizat la bugetul de stat cu peste un miliard de lei. Alte unul sau două miliarde vor plăti în contul accizei suplimentare pe combustibili, benzină și motorină, celebra taxă de 7 eurocenți.
De cinci ori mai puține fonduri europene
Mai grav este însă că, potrivit analiștilor, nici trimestrul care se va încheia în septembrie nu aduce vești bune. De data aceasta, semne îngrijorătare vin din partea absorbției, sau mai bine zis a lipsei de absorbție a fondurilor UE. „Date recente arată apariția unui nou punct slab. Cifrele privind fondurile europene arată că în iulie și primele trei săptămâni din august au intrat în Romania fonduri în valoare de 0,2 miliarde euro”, adică de cinci ori mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit analiștilor ING Bank. Asta înseamnă că și în trimestrul care se încheie luna aceasta sunt domenii care frânează economia.
Cu 16% mai puține utilaje
Potrivit datelor prezentate de Institutul de Statistică, nivelul investițiilor în economie a scăzut cu peste 9% în primele șase luni ale anului, față de prima jumătate a anului trecut.
S-a construit mai puțin, în condițiile în care lucrările noi au scăzut cu 7,5%. Iar investițiile pe care companiile le-au făcut în utilaje au înregistrat o scădere dublă, de 16,1%.