Nori de război peste Orientul Mijlociu: Israelul pregăteşte un atac împotriva instalaţiilor nucleare iraniene

Manevrele militare complexe organizate în ultimele zile de armata israeliană, printre care teste cu rachete balistice şi simulări de atacuri aeriene la mare distanţă de casă, au stârnit îngrijorare la Teheran, pe fondul unor relatări din presă potrivit cărora şeful guvernului de la Ierusalim încearcă să obţină sprijinul miniştrilor în perspectiva unui raid iminent asupra instalaţiilor nucleare iraniene, scrie presa israeliană.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi ministrul apărării Ehud Barak depun intense eforturi pentru a convinge majoritatea cabinetului de necesitatea atacării unor instalaţii nucleare iraniene, scrie în ediţia de astăzi ziarul Haaretz.

Iniţial ostil acestei idei, ministrul de externe Avigdor Lieberman ar fi fost convins ulterior de premier şi de ministrul apărării să fie de acord cu atacarea instalaţiilor nucleare iraniene, conform publicaţiei israeliene. Benjamin Netanyahu nu exclude posibilitatea lansării unei operaţiuni militare în Iran în cursul acestei săptămâni, subliniază Haaretz.

Într-un mesaj adresat luni Knessetului, premierul avertiza în legătură cu sporirea forţei şi influenţei Iranului la nivel regional şi internaţional. "Un Iran nuclearizat reprezintă o gravă ameninţare pentru Orientul Mijlociu şi pentru întreaga lume, şi, bineînţeles, este o ameninţare directă şi periculoasă la adresa Israelului", explica demnitarul israelian.

Ehud Barak a dezminţit acum două zile o serie de informaţii apărute în presa israeliană, conform cărora el şi Benjamin Netanyahu ar fi luat deja o decizie privind atacarea Iranului, în pofida opoziţiei manifestate de şefi ai armatei şi ai serviciilor secrete din Israel.

Potrivit ziarului Haaretz, majoritatea miniştrilor de resort se opune unei asemenea operaţiuni. Aceştia susţin că Israelul trebuie să continue eforturile de a convinge ţările occidentale să intensifice presiunile economice asupra Iranului, în măsura în care Israelul nu este în măsură să acţioneze militar de unul singur, fără sprijinul SUA.

Miniştri din domeniul apărării şi de externe au explicat că raportul Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), care va fi publicat la 8 noiembrie, va "influenţa decisiv" atitudinea guvernului israelian faţă de Iran.

Manevre aeriene şi teste balistice

Până la apariţia acestui raport, aviaţia militară israeliană a organizat o serie de manevre complexe, la sfârşitul săptămânii trecute, la baza NATO Decimomannu din Italia, la care au participat toate structurile implicate în atacuri la mare distanţă: avioane de luptă, avioane pentru realimentare şi avioane-radar.

În paralel, Israelul a testat astăzi cu succes un sistem de propulsie a rachetelor la baza militară Palmahim, situată la sud de Tel Aviv, potrivit AFP, preluată de Agerpres. Diverşi experţi militari străini, citaţi de postul public de radio, opinează că este vorba despre un tip de rachetă balistică la care pot fi ataşate focoase nucleare.

În replică la aceste manevre şi la relatările din presă privind dezbaterile aprinse din guvernul israelian legate de necesitatea unui atac asupra Iranului, regimul de la Teheran a ameninţat că statul evreu riscă să plătească un preţ scump dacă îşi pune în aplicare planurile.

"Oficialii americani ştiu că un atac al regimului sionist împotriva Iranului va duce la grave pierderi atât pentru Statele Unite, cât şi pentru regimul sionist", a declarat şeful Statului Major al armatei iraniene, Hassan Firouzabadi.