Iranul a răspuns cu exerciţii militare la decizia Pentagonului de a reloca trupe şi armament greu în Golful Persic pentru a preîntâmpina orice manevră bruscă a regimului de la Teheran.
Zeci de rachete balistice, în special Shahab-3, cu o rază de acţiune de 2.000 de kilometri şi care pot lovi atât Israelul, cât şi ţinte americane din Orientul Mijlociu, au fost lansate din mai multe regiuni simulând un atac asupra unei "baze militare inamice", special construită într-un deşert din centrul Iranului.
Alte cinci tipuri de rachete au fost testate. Exerciţiile balistice, desfăşurate începând de luni sub numele de cod "Profet 7", sunt "un mesaj adresat naţiunilor aventuriere" care ar fi tentate să atace Iranul, au avertizat comandanţii Gardienilor Revoluţiei, uni tăţile de elită ale armatei iraniene.
Potrivit experţilor occidentali, Iranul ar dispune de cel puţin câteva zeci de rachete balistice Shahab 3 şi Sejil 2, un alt tip de proiectil care poate, de asemenea, lovi Israelul sau obiective americane din regiune.
Armele, ca alternativă
Între timp, Statele Unite au relocat mai multe contingente militare în Golful Persic pentru a împiedica orice tentativă a Iranului de a bloca transporturile de petrol care tranzitează Strâmtoarea Hormuz, mai ales după înăsprirea sancţiunilor care vizează exporturile de ţiţei iranian.
Principala măsură a fost suplimentarea avioanelor de vânătoare şi a bombardierelor capabile să lovească ţinte oriunde pe teritoriul Republicii Islamice şi a navelor militare de deminare.
"Atunci când preşedintele spune că, dincolo de negocieri, orice altă variantă rămâne deschisă, el vorbeşte foarte serios", a avertizat un oficial american de rang înalt, citat de ziarul New York Times.
Ieri, Teheranul a anunţat că ia în calcul adoptarea unui pachet de legi care să permită armatei iraniene să blocheze Strâmtoarea Hormuz şi să perturbe transporturile de petrol către ţările care au renunţat, la presiunile SUA, să mai importe ţiţei iranian.
În anii ’80, în timpul conflictului cu Irakul, Republica Islamică a atacat numeroase petroliere irakiene cu intenţia de a produce pagube uriaşe economiei ţării rivale.
5000 de mine navale
se află în
dotarea marinei iraniene, de cinci ori mai multe decât în timpul războiului cu Irakul, din anii ’80
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/rNtmgTH0ICQ?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Citiţi şi:

  • Tensiuni în Golful Persic: Iranul simulează atacarea unei baze străine, americanii îşi suplimentează efectivele militare din regiune