Vaccinurile împotriva COVID sunt mai puțin eficiente împotriva noilor variante de coronavirus, între care și o nouă tulpină care a devenit dominant în Columbia
Primele studii de laborator care au cercetat varianta columbiană sunt de natură să stârnească îngrijorare în rândul oamenilor de știință. Public Health England (PHE)– agenția britanică pentru securitate sanitară - a lansat un avertisment în care arată că vaccinurile împotriva COVID par să nu fie eficiente împotriva tulpinei columbiene. De asemenea, atrag atenția cercetătorii, același lucru pare că se întâmplă și în cazul tulpinei Delta, după cum relatează The Sun.
Primele concluzii arată că persoanele care s-au imunizat cu un vaccin împotriva COVID par la fel de vulnerabile în fața acestor tulpini ca și cele nevaccinate. Cercetarea sugerează că vaccinurile nu împiedică răspândirea transmiterii tulpinii Delta la fel de mult pe cât se spera.
Vaccinarea, cea mai sigură metodă de evitare a infecției
Chiar și așa, Agenția britanică a făcut un apel o către cetățeni să se vaccineze pentru că aceasta este cea mai bună metodă de a preveni infecția cu noua tulpină Delta. Dr. Jenny Harries, director executiv al Agenției britanice pentru securitate sanitară, a declarat:
„Vaccinarea este cel mai bun instrument de care dispunem pentru a ne proteja pe noi și pe cei dragi de riscul de îmbolnăvire gravă de COVID. Cu toate acestea, trebuie să ne amintim, de asemenea, că vaccinurile nu elimină toate riscurile. Este încă posibil să ne îmbolnăvim de COVID și să îi infectăm pe alții. Este în continuare vital să fim precauți, în special acum când numărul cazurilor este ridicat.
Amintiți-vă că întâlnirea în aer liber este mai sigură decât cea în interior, izolați-vă dacă vi se spune, iar dacă prezentați simptome, rămâneți acasă și faceți un test PCR cât mai curând posibil. Este atât de important ca noi toți să continuăm să ne jucăm rolul nostru pentru a împiedca răspândirea virusulu”.
Noua tulpină columbiană stârnește îngrijorare
Noua tulpină, identificată în Columbia, a fost denumită științific B.1.621 și a fost etichetată drept o „variantă în curs de investigare”. Public Health England a transmis că există dovezi preliminare de laborator care sugerează că vaccinarea și infecția anterioară ar fi mai puțin eficiente în prevenirea contactării virusului Columbian - B.1.621.
„Aceste date sunt foarte limitate și sunt necesare mai multe cercetări, dat fiind că nu există nici o dovadă care să sugereze că [B.1.621] este mai contagioasă decât varianta dominantă Delta”, au arătat reprezentanții agenției.
Varianta Delta, extrem de contagioasă, care a apărut pentru prima oară în India, a devenit dominantă în Marea Britanie provocând un număr covârșitor de infectări în Marea Britanie.
Un număr de 1.467 de persoane au fost spitalizate cu varianta Delta, începând cu 19 iulie, dintre care 512 (34,9%) persoane au fost vaccinate cu schema completă. PHE a precizat că un număr cât mai mare de persoane care se vaccinează - în prezent 73,5% din populația adultă din Marea Britanie – va face să scadă procentul pacienților infectați cu noua tulpină care vor avea nevoie de spitalizare.