Noile rachete intercontinentale ale SUA. Programul „Ground Based Strategic Deterrent”

Northrop Grumman va proiecta viitoare arme teribile ale Forțelor Aeriene ale SUA, un contract în valoare de 13 miliarde de dolari

În prezent, și după diferitele tratate START pentru reducerea armelor strategice, semnate de Washington și de Moscova, US Air Force dispun de 450 de rachete balistice intercontinentale cu capacitate nucleară de tip LGM-30G Minuteman III, puse în funcțiune în 1970.

De unde și lansarea programului „Ground Based Strategic Deterrent” (GBSD) pentru a le înlocui, până în 2029.

În 2017 în cadrul fazei numite Technology maturation and risk reduction (TMRR),companiile  Boeing și Northrop Grumman au obținut fiecare un contract de 359 milioane dolari cu Air Force Nuclear Weapons Center (AFNWC).

Cu toate acestea, în iulie 2019, considerându-se dezavantajat în comparație cu concurentul său direct, Boeing și-a anunțat decizia de a renunța la acest contract.

Astfel, și deloc surprinzător, Forțele Aeriene ale SUA au anunțat, la 8 septembrie,  că Northrop Grumman va dezvolta viitoare rachete strategice sol-sol pentru disuasiunea nucleară a SUA,  pentru 13,3 miliarde de dolari.

Potrivit unui comunicat, programul GBSD va avea „o precizie sporită, o securitate consolidată și o fiabilitate îmbunătățită. Acesta va oferi Statelor Unite o gamă mai largă de opțiuni nucleare strategice pentru a face față amenințărilor actuale, precum și celor de mâine”.

Pentru a dezvolta noile rachete, Northrop Grumman se va baza pe o echipă formată din Aerojet Rocketdyne, Bechtel, Clark Construction, Collins Aerospace, General Dynamics, HDT Global, Honeywell, Kratos Defense and Security Solutions, L3Harris, Lockheed Martin și Textron Systems.

În plus, acest program va implica „sute” de antreprenori și peste 10.000 de persoane în total.

În ceea ce privește Boeing, compania a spus că sprijină „Forțele Aeriene ale SUA și eforturile acesteia de a moderniza forța de rachete balistice intercontinentale” și a asigurat că „va continua să lucreze alături de aceasta pentru a menține rachetele Minuteman III în serviciu ” oferind în același timp „soluții inovatoare în sprijinul disuasiunii strategice de astăzi și de mâine”.

GBSD trebuie să fie proiectat în conformitate cu o arhitectură deschisă, astfel încât să poată evolua dacă trebuie integrate noi capacități.

În legătură cu acest subiect,  în această vară, AFNWC a publicat o solicitare de intenție pentru industria de profil privind șapte potențiale actualizări pentru aceste rachete viitoare.

Și una din ele a atras atenția în mod special, deoarece se referea la un „sistem de protecție termică” pentru un planor hipersonic.

Acest lucru a reînviat speculațiile privind dezvoltarea viitoare a unei arme hipersonice nucleare. Care, cel puțin deocamdată, oficial nu face parte din planurile Pentagonului.

Plutind peste straturile superioare ale atmosferei, un astfel de planor ar avea o traiectorie potențial mai puțin previzibilă decât rachetele tradiționale, ceea ce ar face-o mai puțin vulnerabilă la apărarea antirachetă. Sistemul rus Avangard funcționează astfel.

„GBSD are o arhitectură deschisă. Acest lucru ne va oferi oportunitatea de a integra tehnologiile emergente de care avem nevoie pentru a contracara amenințările cu care ne vom confrunta în viitor ”, a comentat generalul Richard Clark, asistent personal pentru descurajare nucleară, la 19 august,  în timpul unei conferințe virtuale organizate de Institutul Mitchell al Air Force Association.

Și, de atunci, solicitarea AFNWC a fost retrasă.

Oricum ar fi, acest contract atribuit lui Northrop Grumman este doar începutul. Alții vor urma pentru producerea de rachete (știindu-se că o rachetă Minuteman III costă 7 milioane de dolari, ceea ce oferă o idee despre sumele care vor fi puse în joc).

Și este posibil ca numărul de rachete intercontinentale care va fi produs să fie mai mare de 450.

Acest lucru va depinde de viitorul tratatului New Start, care, în vigoare din 2011, urmează să expire anul viitor. Și negocierile pentru extinderea acesteia se află la punctul mort pentru moment.

Foto: Opex 360