Noii lideri europeni "i-au luat fata" presedintelui Bush

Noii lideri europeni "i-au luat fata" presedintelui Bush

Europa, condusa acum de o noua generatie de lideri, are toate sansele sa joace in perioada urmatoare un rol mult mai activ decat SUA pe frontul diplomatic.

Conjunctura favorabila europenilor este legata de faptul ca administratia de la Washington isi concentreaza toata atentia asupra razboiului din Irak.

La patru ani dupa ce Statele Unite au reusit, odata cu declansarea razboiului din Irak, contraperformanta de a arunca relatiile transatlantice in cea mai grava criza inregistrata de decenii incoace, Marea Britanie, Franta si Germania au la conducere figuri politice noi. Iar aceasta stare, de fapt, isi va pune amprenta pe harta influentei diplomatice, sustin mai multi experti americani, citati de AFP.

„Daca ne uitam la cum va arata Uniunea Europeana de acum inainte, remarcam ca cele trei mari state membre vor avea o adevarata influenta”, spune Karen Donfried de la Centrul de analiza German Marshall Fund.

Diplomatia americana confirma „culoarul favorabil” european

„Consideram noua generatie de lideri din Marea Britanie, Franta si Germania drept o excelenta oportunitate. Exista pentru acestia nenumarate ocazii de a se implica”, a declarat un responsabil al Departamentului de Stat american, sub protectia anonimatului. El a dat ca exemplu situatia din Afganistan, pe care a catalogat-o drept un exemplu de cooperare transatlantica.

Noii lideri europeni au trecut deja la fapte.  La doua luni de la preluarea mandatului, presedintele francez Nicolas Sarkozy si-a dovedit influenta in eliberarea infirmierelor bulgare condamnate initial la moarte in Libia pentru infectarea deliberata cu HIV a peste 400 de copii. La scurt timp, secretarul de stat francez insarcinat cu afacerile externe, Rama Yade, a declarat ca Franta vrea sa se implice si in eliberarea disidentului Simanse Aung San Suu Kyi. Opozanta a regimului militar exercitat in tara sa natala Myanmar (fosta Birmanie), laureata a Premiul Nobel pentru pace, aceasta a fost condamnata de autoritati la arest la domiciliu.

Totodata, Sarkozy vrea sa urmeze modelul impus de premierul britanic, Gordon Brown, si sa se implice in rezolvarea crizei din provincia sudaneza Darfur, macinata de razboiul civil.

Cancelarul german Angela Merkel, care i-a succedat in 2005 la putere lui Gerhard Schröder, face eforturi sustinute pentru a da un imbold luptei impotriva incalzirii globale, franata de administratia Bush. Analistul Walter Russel Mead, de la Consiliul pentru Relatii Externe, afirma insa ca initiativele europenilor pot fi interpretate drept o completare a celor americane, si nu o alternativa la diplomatia SUA.

„Nu cred ca atitudinea lor va deconcerta administratia Bush”, a declarat, la randul sau, Chantal de Jonge Oudraat, profesoara de relatii internationale la Universitatea „Johns Hopkins” din Washington.

Ne puteți urmări și pe Google News