Noii baroni ai drogurilor legale din Israel

Un fost șef al poliției naționale, un fost ministru al Justiției și al Internelor, și chiar fostul premier și ministru al Apărării, Ehud Barack, s-au lansat în ultraprofi tabilul business al canabisului medical. Un El Dorado pentru Israel care se ambiționează să devină o superputere pe o piață în plin boom.

Miza este de talie mare: vânzările mondiale sunt estimate să crească la peste 30 de miliarde de euro în următorii ani, în timp ce exporturile israeliene ar putea atinge pragul unui miliard. Până în prezent, 40 de țări au legalizat canabisul medical, dar această cifră va urca și ea repede.

Yohanan Danino, cel deal 17-lea șef al poliției israeliene (2011-2015) a fost numit președintele consiliului de administrație al societății Together, specializată în canabis medical, un sector considerat aur curat în Israel. Danino, care lucra anterior în asigurări, va primi un salariu de 10.000 de dolari pe lună și un portofoliu de acțiuni în valoare de un milion de dolari, notează Le Figaro. Potrivit Cannabis magazine, Together a început să planteze semințe în Uganda și a perfectat acorduri de distribuție în Canada și Germania. În timp ce se afla la conducerea poliției israeliene, Yohanan Danino estima că a venit timpul revizuirii „abordării tradiționale” a marijuanei. Și a comandat un audit cu privire la consumul în scopuri medicale și recreative.

234 de milioane de euro pe an

Acest nou El Dorado al „aurului verde” intervine după ce, în 27 ianuarie, guvernul Netanyahu a dat verde exportului de canabis în scopuri terapeutice. Un miliard de shekeli pe an (234 de millioane de euro) sunt estimați să ajungă în vistieria Israelului ca urmare acestor exporturi. Guvernul a pus în aplicare o lege votată în decembrie 2018 de Knesset (parlamentul isrealian) care aproba vânzarea în străinătate a canabisului medical. Legea permite agricultorilor să cultive canabis în scop „terapeutic”, cu condiția să obțină un permis de la ministerul Sănătății, de la poliție și de la autoritatea de control a producătorilor.

Jointuri pe terase în Tel Aviv și Ierusalim

Iar marijuana crește discret sub serele fermelor plasate sub controlul autorităților (permise limitate la șase luni apoi reînnoite). Opt firme s-au lansat în cultura de canabis „de mare calitate și cultivat fără urmă de pesticide”și 60 de start-up-uri gravitează în jurul comercializării. Deja producția locală asigură consumul pentru 46.000 de israelieni autorizați să consume canabis medical. Firmele israeliene vor să cucerească o piață mondială care cunoaște o creștere de 30% pe an. În paralel, autoritățile, care au depenalizat consumul de canabis in 2017, sunt tolerante, doar amendă în caz de multirecidivă: este frecvent ca mirosul „ierbii” să fie simțit în jurul teraselor din Tel Aviv, dar uneori și în Ierusalim.

 

Climă ideală și rabinii spun „da”

Israelul deține și condiții ideale pentru producția de marijuana: un climat blând, o agricultură de vârf și tehnologii din ce în ce mai inovante. Anul trecut, peste 200 de firme au cerut licențe de producție și export. În plus, nu sunt contraindicații pe plan religios: unii rabini din comunitatea ultraordotoxă recunosc chiar binefacerile „ierbii” și autorizează consumul în scop medical. Potrivit unui studiu ONU, piața de canabis medical va reprezenta, în deceniul următor, peste 150 de miliarde de dolari anual.

 

Ehud Barak, de la Intifada, la lobby la Davos

Danino urmează astfel drumul deschis de Ehud Barack, fostul șef al armatei israeliene (Tsahal) și șef al guvernului israelian în perioada 1999-2001, la începutul celei de-a doua Intifada, și de Haim Ramon, fost ministru al Justiției și Internelor. În septembrie 2018, Barak a fost cooptat și numit în fruntea conducerii uneia din cele mai importante firme biomedicale din Israel: InterCure. Barak, care, anul trecut, îi prezicea un „sfârșit ca al lui Ceaușescu” premierului Benjamin Netanyahu (prezicere taxată de partidul Likud ca „apel la crimă„) este însărcinat cu dezvoltarea internațională a InterCure, fiind prezent, luna trecută, la Formului Economic de la Davos, „cenaclul” capitalismului mondial, unde lăuda efectele și comerțul cu „iarbă” în scopuri terapeutice. Avea și de ce: InterCure estimează să producă 100 de tone de canabis medical pe an. În plus față de salariul său de 10.000 de dolari pentru 40 de ore de muncă pe lună, fostul membru al forțelor speciale care a eliberat, în 1972, pasagerii avionului deturnat de un comando palestinian („Septembrie negru„) deține și 5% din acțiunile InterCure. După numirea lui Barak, acțiunile InterCure la bursa din Tel Aviv au săltat cu 160% în cinci luni. „Canabisul medical și-a dovedit capacitatea de a ajuta și ameliora viața pacienților (...) din ce în ce mai multe țări occidentale îl adoptă și în recunosc ca tratament medical legitim”, declara, anul trecut, citat de Liberation, Barak, pentru a justifica acest noul capitol profesional.