Noi modificări pe piața asigurărilor auto. Prețul polițelor RCA ar putea crește din noi în acest an, iar companiile de asigurări își doresc să fie luate în calcul mai multe criterii tehnice ale autovehiculelor. Caracteristicile care ar putea crește prețul unei polițe.
Anul acesta ar putea fi introduse modificări importante ale polițelor RCA. Companiile de asigurări vor ca la calcul să fie luate în considerare mai multe detalii tehnice ale autovehiculului. Dacă până acum prețul varia în funcție de vârsta șoferului și riscul de accident, începând de anul acesta ar putea fi luate în considerare și vechimea maşinii sau kilometrajul, precum şi dacă şoferul se deplasează preponderent la oraş sau într-o localitate mai mică.
Fiecare societate de asigurări își stabilește propriu tarif în funcția de propria estimare a riscurilor asociate unor categorii de indicatori care arată probabilitatea de producere a unui accident și probabilitatea de a acorda despăgubiri. De asemenea, toate companiile de asigurări sunt obligate să efectueze un calcul precis pentru stabilirea tarifului RCA şi au obligaţia de a informa şoferii cu privire la modul de calcul.
Prețul asigurării auto este influențat și de istoricul de daunalitate, astfel că asiguratorii aplică sistemul bonus-malus pentru a stabili preţul unei asigurări RCA, potrivit Antena 3 CNN.
Lista de criterii luate în calcul pentru stabilirea preţului la RCA diferă de la o companie la alta, însă următorii factori sunt luați în considerare de toți asiguratorii:
- rata daunalităţii;
- puterea vehiculului;
- marca şi modelul vehiculului;
- vârsta conducătorului auto;
- localitatea de domiciliu.
Modificările pe piața RCA, care vor intra în vigoare până la finalului lui 2023
Piața asigurărilor auto va trece prin mai multe schimbări până la finalul anului 2023. Cinci dintre cele mai importante modificări care vor fi făcute în legislația asigurărilor auto până la finalul acestui an:
- În situațiile în care vehiculele nu sunt utilizate ca mijloc de transport, asigurarea RCA nu va mai acoperi accidentele produse de acestea;
- Limitele de despăgubire cresc și vor fi exprimate în lei, la un curs indicat de Directivă. În cazul daunelor materiale limita crește de la 1.220.000 de euro la 1.300.000 de euro, iar în cazul vătămărilor corporale, suma maximă ce va putea fi plătită în baza unei polițe RCA urcă de la 6.070.000 de euro la 6.450.000 de euro;
- Se va introduce un tipizat standard la nivel european care să conțină istoricul daunelor acoperite de RCA comise de fiecare asigurat. În România, Biroul Asigurătorilor Auto (BAAR) a lansat deja de doi ani un serviciu care permite eliberarea online a unui certificat de daunalitate valabil în toată Europa, cu ajutorul căruia românii care conduc în afara țării pot obține prețuri mai mici pentru RCA, în cazul în care au un istoric de daună bun.
- Se vor introduce reglementarea derogărilor de la plata asigurării RCA. Nu se cunosc încă detalii despre felul în care România va înțelege să reglementeze aceste excepții, însă s-a discutat despre situații cum ar fi vehiculele utilizate sezonier (inclusiv automobile sau motociclete), în cazul cărora se va putea suspenda obligația de asigurare. Cert este că, potrivit Directivei Europene, statul va putea decide să elimine obligativitatea asigurării în cazul unor instituții (de exemplu Poliția sau Pompierii, dar și orice alte instituții), sub condiția ca statul să garanteze plata daunelor în caz de accident;
- Se vor introduce reglementări clare privind felul în care BAAR va putea comunica cu alte instituții, foarte importantă aici fiind comunicarea cu Direcția Regim Pemise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor (DRPCIV), care ar putea conduce la verificarea existenței RCA fără un control direct asupra vechiculului, mai ales că aceași Directivă spune că trebuie permise și metode de control fără oprirea vehiculului, cu metode electronice.
Prezența RCA-ului va fi verificată prin camere sau consultarea unor baze de date, fără control fizic. Șoferii care circulă cu autovehiculul pe drumurile publice fără să aibă încheiată o poliță RCA riscă să rămână fără numerele de înmatriculare și o amendă de peste 1.000 de lei, mai prevede legislația.