Din 1 ianuarie 2022, vor intra în vigoare noi reglementări cu privire la obținerea permisului de conducere. Astfel, se urmărește creșterea nivelului de pregătire a celor care doresc să obțină dreptul de a conduce un automobil pe drumuri publice.
Începând de anul viitor, persoanele care doresc să obțină un permis de conducere vor trebui să facă dovada faptului că au absolvit 10 clase. Doar așa se vor putea înscrie la cursurile pentru școala de șoferi.
Această măsură a fost propusă pentru a ridica nivelul de pregătire a celor care doresc să obțină un permis de conducere. Aceasta în condițiile în care se constată că rata de promovare a examenului teoretic este în jur de 30%.
De asemenea, s-a modificat și modul de susținere a probei practice al examenului auto. Conform noilor reglementări, proba este înregistrată audio și video cu sisteme tehnice de monitorizare, pentru a evita eventuale contestații ulterioare.
Ce trebuie să știe cei care doresc un permis de conducere
Conform reglementărilor, cei interesați să susțină examenul pentru obținerea permisului de conducere trebuie să urmeze o serie de pași obligatorii.
Candidații trebuie să fie evaluați psihologic și medical, astfel încât să fie apți pentru a conduce un vehicul pe drumurile publice. Astfel, candidații trebuie să obțină fișa medicală care urmează să fie depusă în termen de 6 luni de la efectuarea analizelor medicale.
Certificatul medical nu se eliberează în cazul unor tulburări grave, precum abuz și dependență de alcool, epilepsie, tulburări psihice majore, retard mental sau boli care afectează semnificativ vederea, auzul, locomoția etc.
În al doilea rând, candidații trebuie să urmeze cursuri de pregătire teoretică și practică, în cadrul unei școli de șoferi autorizate. Susținerea examenului pentru obținerea permisului de conducere se poate face în termen de un an de la absolvirea cursurilor de pregătire teoretică și practică.
Ce se întâmplă în cazul celor care pică examenul
Cei care pica proba teoretică pentru școala de șoferi pot solicita o nouă examinare după cel puțin 15 zile de la respingere, cu achitarea taxei aferente. Aceeași regulă este valabilă și pentru proba practică.
„Candidații declarați RESPINS la proba practică pot fi programați pentru susținerea unei noi probe după o perioada de cel puțin 15 zile, cu achitarea taxei de examinare și prezentarea dovezii care atestă efectuarea a cel puțin șase ore suplimentare de pregătire practică într-o școală de conducători auto autorizată”, se arată într-un ordin de ministru referitor la cei care urmează cursurile unei școli de șoferi.