Ministerul Educației intenționează să modifice regulile pentru acordarea burselor școlare. Potrivit unui proiect de ordin ministerial, listele cu numele elevilor care vor beneficia de burse de merit sau de studiu nu vor mai fi reviziuite în fiecare semestru. Banii vor fi acordați în funcție de absențele și rezultatele școlare obținute în anul preedent.
Modificarea regulilor de acordare a burselor școlare este prevăzută într-un proiect de ordin de ministru propus de Sorin Cîmpeanu. Prin documentul elaborat de Ministerul Educației se schimbă referința pentru o serie de criterii în acordarea burselor, astfel, în special numărul absențelor nemotivate/pe an și calificativele/rezultatele pentru unii elevi.
Conform noilor reglementări, bursele de merit se acordă elevilor cu rezultate deosebite la învățătură dacă în anul școlar anterior au obținut media anuală generală de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult 20 absențe nemotivate/an. Excepție fac elevii clasei a V-a și a IX-a.
Pentru elevii din clasa a V-a, bursele de merit se acordă în cazul în care au obținut, în clasa a IV-a, calificativul „foarte bine” la toate disciplinele de studiu și au acumulat maximum 20 absențe în anul școlar anterior. În cazul elevilor de clasa a IX-a, condiția impusă este ca media de admitere în învățământul liceal sau profesional să fi fost de cel puțin 9,50 și să nu fi depășit 20 absențe în anul școlar anterior.
În prezent, conform ordinului aflat în vigoare, bursele de merit se acordau elevilor care aveau cel puțin media 9.50 în anul anterior și cel mult 10 absențe nemotivate pe semestru. Excepție făceau cei din clasele a VI-a și a IX-a. Pentru ei era luată în calcul media semestrială în primul semestru. Pentru elevii de clasa a V-a și a IX-a era stabilit pragul de cel mult 10 absențe nemotivate în semestrul I.
Criteriile de acordare a burselor de studiu
Bursele de studiu se acordă elevilor care provin din familii cu un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 3 luni anterioare cererii, cel mult egal cu salariul minim net pe economie. Pe de altă parte, elevii trebuie să îndeplinească o serie de condiții.
Astfel, trebuie să fi obținut media anuală generală de cel puțin 7,50 și să fi acumulat cel mult 20 absențe nemotivate în anul școlar anterior. În cazul elevilor de clasa a V-a, regula impune ca aceștia să fi obținut în anul anterior, calificativul „bine” sau „foarte bine” la toate disciplinele de studiu și să fi acumulat maximum 20 absențe. Pentru elevii din clasa a IX-a este nevoie să fi obținut media de admitere în învățământul liceal sau profesional de cel puțin 7,50 și să fi acumulat maximum 20 absențe în anul școlar anterior.
În proiectul de ordin mai apare o prevedere nouă care reglementează acordarea burselor de performanță pentru elevii din sistemul educațional privat. „Prin excepție de la prevederile alin. (1), de bursa de performanță pot să beneficieze și elevii de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar particular”. Conform propunerii de ordin prevederile intră în vigoare începând cu acest an școlar, 2022 - 2023.
Redefinirea termenului de familie
O altă modificare vizează definirea termenului de familie, în condițiile în care veniturile acesteia sunt luate în calcul pentru stabilirea burselor de studiu și a celor de ajutor social. În sensul proiectului de ordin, familia „desemnează soțul şi soția sau soțul, soția și copiii lor necăsătoriți, care locuiesc împreună și participă integral sau parțial la bugetul de venituri și cheltuieli.
(2) Este asimilată termenului «familie» și persoana necăsătorită care locuiește împreună cu copiii aflați în întreținerea sa. (3) În sensul definiției prevăzute la alin. (2) se asimilează termenului «familie» persoanele necăsătorite, cu copiii lor și ai fiecăruia dintre ei, care locuiesc împreună și participă integral sau parțial la bugetul de venituri și cheltuieli.”
Valoarea burselor școlare acordare, de MInisterul Educației este de 500 lei, pentru bursa de performanță; 200 lei, pentru bursa de merit; 150 lei, pentru bursa de studiu; 200 lei, pentru bursa de ajutor social.
Noul ordin este pregătit și ar trebui să intre în vigoare la începutul viitorului școlar, 2022 - 2023, după cum relatează edupedu.ro.