Noi nereguli în Grecia, legate de cazul fetiței rome Maria, „îngerul blond”

O echipă de inspectori greci a solicitat, ieri, intervenţia Ministerului Justiţiei, ca urmare a neregulilor detectate în Registrul de înscriere a naşterilor din Atena, în baza anchetei deschise în urma cazului Maria - fetiţa blondă cu ochi albaştri descoperită într-o tabără de romi din Grecia.

Maria - supranumită „îngerul blond” - despre care s-a scris în octombrie anul trecut - a fost înscrisă la Registrul Civil din Atena, deşi ea locuia cu presupuşii ei părinţi într-o tabără de romi din Farsala (Grecia Centrală), după ce a fost vândută de părinţii ei biologici, un cuplu de romi bulgari.

Inspectorii au examinat cazurile a 545 de nou-născuţi, înregistraţi ulterior în Registrul Civil din Atena, şi au descoperit că, în majoritatea cazurilor, certificatele erau incomplete, fără să fie trecute, ora naşterii sau documentul de identitate al părintelui care a declarat copilul, se arată într-un comunicat publicat de Ministerul grec de Interne, citat de Agerpres.

În circa jumătate din cazurile investigate, nou-născuţii erau înscrişi cu „părinte necunoscut”, iar în multe alte cazuri, părinţii au înscris simultan mai mult de un copil. Au fost descoperite şi numeroase înregistrări de naşteri în cadrul aceleiaşi familii într-o perioadă mai scurtă de un an.

Investigaţiile au dezvăluit şi că în perioada cercetată a avut loc o creştere a numărului de înscrieri ulterioare, sau cu un decalaj de câteva luni, în Registrul Civil: dacă în 2011 numărul lor era de 50, în 2012 numărul a crescut la 200, iar în 2013 a ajuns la 400. În aproape toate cazurile, adresele trecute nu se aflau în Atena şi de multe ori au fost descoperite adrese false sau ale unor clădiri comerciale, precum magazine, birouri sau baruri.

Părinţii falşi ai Mariei au înscris în total 14 copii în registrele civile din trei oraşe din Grecia, prezentând documente false. Pe de altă parte, „mama” respectivă a declarat că a avut trei naşteri în decurs de cinci luni, fapt ce nu a părut nimănui ciudat. Se bănuieşte că în spatele acestor înscrieri frauduloase la Registrul Civil ar putea exista cazuri de vânzare de minori, având în vedere că în ultimii ani poliţia greacă a desfiinţat mai multe reţele de trafic de copii.

În majoritatea cazurilor, aceste reţele erau formate din indivizi bulgari şi greci, care ademeneau femei din Bulgaria sau Grecia, pentru a-şi vinde copiii cuplurilor greceşti pentru sume care variau între 5.000 şi 25.000 de euro.