Noi ipoteze despre atacurile din Tiraspol. Ce se întâmplă la Chișinău. Maia Sandu, despre riscurile de securitate

Sursa: : Benjamin Pittet/twitter

Maia Sandu a declarat că deocamdată nu există riscuri iminente de securitate. Cel puțin, pentru malul drept. Mai mult, președintele Republicii Moldova spune că incidentele înregistrate în ultimele zile în regiunea transnistreană au fost provocate de elemente pro-război din interiorul regiunii care își doresc destabilizarea situației.

Maia Sandu spune că deocamdată nu există riscuri iminente, cel puțin pentru cetățenii care se află pe malul drept al Nistrului. Mai mult, oficialul spune că incidentele înregistrate în ultimele zile în regiunea transnistreană au fost provocate de elemente pro-război din interiorul regiunii şi respinge ipotezele lansate de Tiraspol precum că destabilizarea ar fi creată de persoane din Ucraina.

Maia Sandu: Nu există riscuri iminente pentru cetățeni

Maia Sandu dă asigurări că ţara sa nu este în pericol deocamdată şi că  nu sunt riscuri pentru cetățenii Republicii Moldova.

Ucraina a spus că nu își dorește deschiderea unui nou front. Pentru că deja are de apărat foarte multe părți ale țării. Noi reiterăm că dorim retragerea trupelor ruse și soluționarea pașnică a acestui conflict. Din analizele noastre nu există un risc iminent, cel puțin pentru cetățenii de pe malul drept. Și asta o afirmăm cu multă certitudine pentru că aici instituțiile noastre au acces, aici putem asigura ordinea publică și siguranța cetățenilor. Sper că nici pe malul stâng nu vor exista tentative care să pună în pericol viața cetățenilor. Suntem în legătură cu partenerii internaționali, folosim relațiile diplomatice pentru a semnaliza potențiale riscuri. Repet, nu există riscuri iminente pentru cetățeni și cu multă certitudine spun asta despre cetățenii de pe malul drept, a spus Maia Sandu.

Cozi interminabile dinspre Transnistria: Vin pe malul drept pentru că sunt speriați

Maia Sandu a vorbit şi despre cozile imense de automobile care ies din regiunea transnistreană, spunând că aglomerarea de la punctele de trecere este o consecință a mai multor factori, fiind vorba atât de cetățenii care s-au speriat de război, cât și despre înăsprirea controalelor.

Sunt oameni care se întorc după sărbători, sunt oameni care vin pe malul drept pentru că sunt speriați de ce s-a întâmplat în ultimele zile acolo. Dar mai e și faptul că au fost introduse verificări mai riguroase și asta înseamnă o perioadă de timp mai îndelungată de așteptate și cozi mai mari. Oamenii sunt verificați de ambele părți. Și reprezentanții regimului de la Tiraspol îi verifică, dar și instituțiile noastre, așa cum am recomandat la Consiliul Suprem de Securitate. Trebuie să fim mai vigilenți, în special, în apropierea zonei de securitate. Aceste controale trebuie să ne asigure siguranța, dar înseamnă și mai mult timp de așteptare, a declarat Maia Sandu la Jurnal TV.

În data de 25 aprilie, a fost atacat cu lansatoare de grenade sediul departamentului Securității de la Tiraspol. Ulterior, în 26 aprilie, a fost atacat aerodromul de la Tiraspol și au fost distruse două antene de radiocomunicații din localitatea Maiac. Miercuri, 27 aprilie, așa-zisul minister de interne de la Tiraspol a anunțat că ar fi fost înregistrate focuri de armă în apropierea depozitului de armament de la Cobasna. Potriviit autorităților de la Chișinău, nu se cunoaște cu exactitate locul în care s-a tras.