Noi informații despre starea fetiței de cinci ani, suspectă de hepatită "misterioasă". Medicii îndeamnă românii la calm. Nu există susținere științifică cu privire la virusul misterios

Noi informații despre starea fetiței de cinci ani, suspectă de hepatită "misterioasă". Medicii îndeamnă românii la calm. Nu există susținere științifică cu privire la virusul misteriosSursa foto: Dreamstime.com

Fetița de cinci ani suspectă de hepatită "misterioasă" va fi transferată la Spitalul Fundeni. După aproximativ o lună la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală, micuța va fi transferată pentru transplant hepatic. Medicul Adrian Marinescu atrage atenția: "Nu există o hepatită misterioasă".

Fetița de cinci ani internată la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală va fi transferată vineri la Spitalul Fundeni, în vederea efectuării unui transplant hepatic. Potrivit surselor, vor fi făcute toate investigațiile medicale necesare transferului - consult cardiologic, CT, consult pediatric, potrivit surselor Antena3.

Micuța se află de aproximativ o lună internată în spital, iar starea sa de sănătate s-a agravat de la o zi la alta. Aceasta este suspectă de hepatită "misterioasă", boala care a creat îngrijorări la nivel mondial.

Medicii de la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală i-au schimbat de mai multe ori tratamentul micuței de cinci ani, însă aceasta nu a reacționat la el. Va fi transferată vineri la Spitalul Fundeni în vederea efectuării unui transplant hepatic. Momentan nu se cunosc informații cu privire la efectuarea intervenției.

Nu există hepatită "misterioasă". Adrian Marinescu îndeamnă românii la calm

Medicul Adrian Marinescu a vorbit despre situația în care se află fetița de cinci ani, precizând că nu există informații științifice despre un virus misterios care să provoace afecțiuni hepatice grave. Totodată, medicul a susținut că ar trebui să mai așteptăm date medicale despre cele trei cazuri de copii cu afecțiuni hepatice din România. De asemenea, specialistul îndeamnă la calm. Ne recomandă tuturor să renunțăm la a intra în panică atunci când vorbim despre situații care nu au susținere științifică la bază.

"Nu există o hepatită misterioasă. Discutăm de o afectare hepatică, care ar putea să aibă drept cauza o cauza infecțioasă, să fie vorba despre un adenovirus. Din toate datele pe care le avem, și în cazul respectiv, nu discutăm de niciun virus. Până în momentul de față nu există astfel de date.

Sfatul meu este să încercăm să renunțăm la modalitatea prin care să intrăm în panică. Isteria care s-a creat nu are o susținere științifică, nu are baze.

Dacă ne uităm la tot ce se scrie, la nivel de OMS, vorbim de niște cazuri extrem de puține în lume, până în 200, dintre acestea mai puțin de 10% sunt forme fulminante.

Și înainte, în momentul în care discutăm de o hepatită care nu era de cauza virus-hepatitic de la A până la E, era de cauza necunoscută. Putea fi autoimună, toxică, puteau fi alte virusuri. De aici până la momentul în care spunem că este un virus misterios, pe care nu l-am identificat, este distanță extrem de mare. Nu ar trebui să facem astfel de afirmații.

Nu au de ce să meargă părinții cu cei mici, în momentul în care nu au simptome, să își facă analize. Nu ne ajută cu nimic să vedem analize în momentul în care nu ai o simptomatologie digestivă. Dacă sunt simptome care țin de o hepatită acută: greață, vărsături, modificări de scaun, scaunul deschis la culoare, urină închisă la culoare, tegumentele îngălbenite, atunci vei lua legătură cu medicul pediatru. Nu trebuie făcut nimic care să ne ducă în panică", a explicat medicul Adrian Marinescu.