Noi facilități pentru persoanele cu dizabilități. Legea prevede tichete pentru terapie și locuințe de la stat

Persoane cu handicap. Sursa foto: EVZ

Persoanele cu dizabilități vor beneficia de mai multe facilități și acces la proceduri de terapie. Camera Deputaților a adoptat o lege în acest sens, care prevede acordarea unor tichete de valoare pentru plata ședințelor de recuperare medicală sau kinetoterapie. Actul normativ urmează să meargă spre promulgare la președintele Klaus Iohannis, dacă nu va fi contestat la Curtea Constituțională, iar mai apoi va fi publicat în Monitorul Oficial și va intra în vigoare.

O lege care acordă mai multe facilități și acces la servicii sociale pentru persoanele cu dizabilități a fost adoptată de Camera Deputaților cu 247 de voturi „pentru”. Noul act normativ va merge acum, la promulgare, la președintele Klaus Iohannis, după care va fi publicat în Monitorul Oficial.

Conform noii legi, persoanele cu dizabilități vor avea dreptul la tichete de valoare pentru terapia bazată pe recuperare medicală sau kinetoterapie. Acest lucru va fi stabilit în funcție de diagnosticul principal şi de fiecare dizabilitate.

De asemenea, proiectul mai prevede instituirea cadrului necesar pentru realizarea reformei sistemului de protecţie a persoanelor adulte cu dizabilităţi. Sunt stabilite măsuri menite să prevină instituționalizarea și, totodată să ducă la accelerarea procesului de dezinstituționalizare a acestor persoane.

În acest sens, este introdusă posibilitatea ca persoanele adulte cu dizabilităţi să beneficieze de servicii sociale în mod cumulativ sau în complementaritate cu alte tipuri de servicii sociale sau educaţionale, culturale, de sănătate, de ocupare. Legea mai prevede și posibilitatea organizării administrării şi finanţării de servicii specifice cu caracter naţional, intercomunitar sau multifuncţional.

Tichete de valoare pentru terapie

Potrivit proiectului adoptat, în vederea asigurării asistenţei de recuperare/reabilitare, persoanele cu handicap au dreptul, anual, la tichete de valoare pentru terapia bazată pe recuperare medicală sau kinetoterapie. Aceste tichete vor fi acordate în funcţie de diagnosticul principal şi de fiecare dizabilitate în parte.  Vor fi acordate 12 tichete pentru persoanele cu handicap grav și câte 6 tichete pentru persoanele cu handicap accentuat.

Tichetele se acordă la recomandarea medicului de familie ori a medicului specialist, conform metodologiei ce va fi aprobată prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului muncii şi solidarităţii sociale.

Modelul şi valoarea acestor tichete se vor stabili prin hotărâre a Guvernului, iar costurile vor fi acoperite din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, prin casa de asigurări de sănătate la care este înscris asiguratul sau din fonduri externe nerambursabile.

Persoanele cu dizabilități pot primi locuințe de la stat

De asemenea, persoanele cu dizabilități vor putea beneficia de locuință în cadrul reţelei de locuire incluzivă în baza evaluării nevoilor individuale de viaţă. Procedura de acordare a acestor locuințe se stabileşte prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi.

Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu pot primi un beneficiu pentru locuire, în condiţiile legii. Acest beneficiu este suportat de la bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile, prin bugetul Autorităţii. Modalitatea de finanţare şi de plată a beneficiului de locuire, precum şi condiţiile de eligibilitate a beneficiarilor se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Persoanele cu handicap care părăsesc centrele rezidenţiale publice şi beneficiază de măsuri de dezinstituţionalizare şi de integrare în comunitate pot primi un beneficiu de tranziţie, în condiţiile legii.

Alte facilități prevăzute de lege

Acestea pot opta, la cerere, pentru acordarea gratuităţii la transportul interurban sau pentru acordarea de bonuri de carburant şi/sau de bonuri valorice pentru alimentarea mijloacelor de transport electrice ori pentru decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul aflat în proprietatea acestora, familiei, asistentului personal sau însoţitorului, fără a depăşi suma de 1.500 lei, anual, pentru persoanele cu handicap grav, respectiv 750 lei, anual, pentru persoanele cu handicap accentuat.

Modalitatea de decontare se stabileşte prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, iar indexarea limitelor se stabileşte prin hotărâre a Guvernului.

De asemenea, persoanele cu dizabilități mai pot beneficia de asistent personal, asistent personal profesionist, servicii de îngrijire la domiciliu, echipa mobilă, servicii de asistenţă şi suport, servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu, centre de zi şi/sau centre rezidenţiale.